DEN HAAG - Staatssecretaris Vliegenthart (Sport) pleit voor een internationale aanpak van voedingssupplementen die 'vervuild' zijn met dopinggeduide stoffen. Zij gaat het probleem snel bij haar Europese collega's aankaarten. Daarnaast overweegt zij om onderzoek te laten doen naar de mogelijke gevolgen van de stoffen voor de gezondheid van degenen die de supplementen gebruiken.
Dat heeft de bewindsvrouw gezegd in reactie op het Nederlandse onderzoek waaruit blijkt dat liefst een kwart van deze voedingssupplementen, die Nederlandse topsporters gebruiken in de voorbereiding op de Olympische Winterspelen in Salt Lake City, 'vervuild' is. De gewraakte stoffen staan niet op de verpakking en komen in kleine concentraties voor, maar kunnen door een opeenhoping toch voor problemen zorgen bij dopingcontroles.
Afwijken
Staatssecretaris Vliegenthart wil de zaak internationaal aan de orde stellen omdat veel van de supplementen uit het buitenland komen en ook door buitenlandse sporters worden gebruikt. Zodra TNO en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hun onderzoek volledig hebben afgerond zal de bewindsvrouw ook het internationale instituut Wada, dat onderzoek doet naar doping, inlichten. Zij verwacht overigens niet dat het uiteindelijke beeld veel zal afwijken van de nu bekend geworden conclusies.
Het Nederlandse onderzoek naar voedingssupplementen is het eerste ter wereld. Het is door het ministerie en de sportkoepel NOC*NSF ingesteld naar de dopingaffaires rond de voetballers Frank de Boer en Edgar Davids. Daar doken verwijzingen op naar vervuilde supplementen.
Hormonen
,,Die producten bleven tot dusver buiten het vizier", zegt een woordvoerder van de staatssecretaris. "Het Wada houdt zich vooral bezig met directe dopingstoffen als hormonen, amfetamine en nandrolon."
Ook de Keuringsdienst van Waren is op de hoogte gesteld van het Nederlandse onderzoek. "In de wet staat dat alle stoffen in een product op de verpakking vermeld moeten zijn", aldus de zegsman. "De dienst zal controleren of producenten bepaalde stoffen bewust of onbewust niet op het etiket vermelden." Mocht sprake blijken te zijn van opzet, dan wordt er proces-verbaal opgemaakt tegen de fabrikanten. De etiketten moeten in ieder geval worden aangepast zodat alle verwerkte stoffen openbaar zijn. |