De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 7 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ons land beste van Europa
Nederland al europroof

Van onze verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 10kb)
Een kassier van de Leidse Schouwburg werd verrast op een Euromuntstuk dat uit elkaar viel. (Foto: HENK BOUWMAN)
AMSTERDAM/BRUSSEL - De succesvolle introductie van de gemeenschappelijk munt heeft de stoutste verwachtingen van de bankiers ruimschoots overtroffen. Volgens de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, is Nederland samen met Griekenland het best presterende euroland. Hier wordt meer dan 90 procent van het betalingsverkeer al geheel in euro afgehandeld. Duitsland zit in de middencategorie (50 tot 65 procent eurobetalingen), terwijl de meerderheid van de Fransen, Spanjaarden en Italianen nog altijd afrekent in de eigen valuta. België is hekkensluiter: daar ontvingen de kassa's vrijdag in tweederde van de gevallen nog franken. Ook in Italië zijn er problemen, daar gaat de introductie van de nieuwe munt vooral samen met lange wachttijden en veel geduld. Zo ontstonden daar bijvoorbeeld lange files bij de tolhuisjes op de autosnelwegen.

Vorige week vrijdag was overigens bijna 99 procent van alle Europese geldautomaten overgeschakeld op euro's.

Winkeldag

In Nederland heeft de euro ook de zaterdag, de drukste winkeldag van de week, met redelijk succes doorstaan.

Het was op de eerste 'eurozaterdag' weliswaar erg druk, aldus een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), maar er stonden geen lange rijen voor de kassa's.

Wel zorgde de vraag of er voldoende wisselgeld zou zijn in de supermarkten voor spannende momenten. "Kantje boord", aldus het CBL. Net als vrijdag vonden er enkele tientallen noodtransporten plaats om winkels van kleine biljetten van 5, 10 en 20 euro te voorzien.

Heel soms moesten winkels toch guldens als wisselgeld teruggegeven. Ook moest een aantal supers stoppen met de service voor klanten om extra geld bij te pinnen.

Het wisselgeldprobleem speelde ook een rol in het midden- en kleinbedrijf, maar op minder grote schaal. "Als de nood hoog was, stonden ondernemers elkaar bij", aldus MKB-Nederland. Volgens de ondernemersorganisatie heeft de consument goed geluisterd naar de waarschuwingen van de afgelopen dagen en betaalde veel meer met kleine coupures. Het vakantiegedrag is er een beetje af."

In de loop van volgende week zal volgens het Euroforum, dat toeziet op de introductie van euro, een volledig normale situatie ontstaan. De samenleving is dan europroof, aldus een woordvoerder het afgelopen weekend.

Interpay, de organisatie die de pintransacties regelt, meldde zaterdag aan het eind van de middag geen problemen. Van de gevreesde overbelasting van het netwerk was geen sprake. Het aantal transacties, vier miljoen, is normaal voor een zaterdag in januari. De banken noteerden zaterdag twee miljoen geldopnames, een normaal aantal. Het totale aantal geldopnames sinds 1 januari komt daarmee uit op negen miljoen. Bij wijze van uitzondering waren veel banken op zaterdag geopend.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 7 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.