In Nederland heeft de euro ook de zaterdag, de drukste winkeldag van de week, met redelijk succes doorstaan.
Het was op de eerste 'eurozaterdag' weliswaar erg druk, aldus een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), maar er stonden geen lange rijen voor de kassa's.
Wel zorgde de vraag of er voldoende wisselgeld zou zijn in de supermarkten voor spannende momenten. "Kantje boord", aldus het CBL. Net als vrijdag vonden er enkele tientallen noodtransporten plaats om winkels van kleine biljetten van 5, 10 en 20 euro te voorzien.
Heel soms moesten winkels toch guldens als wisselgeld teruggegeven. Ook moest een aantal supers stoppen met de service voor klanten om extra geld bij te pinnen.
Het wisselgeldprobleem speelde ook een rol in het midden- en kleinbedrijf, maar op minder grote schaal. "Als de nood hoog was, stonden ondernemers elkaar bij", aldus MKB-Nederland. Volgens de ondernemersorganisatie heeft de consument goed geluisterd naar de waarschuwingen van de afgelopen dagen en betaalde veel meer met kleine coupures. Het vakantiegedrag is er een beetje af."
In de loop van volgende week zal volgens het Euroforum, dat toeziet op de introductie van euro, een volledig normale situatie ontstaan. De samenleving is dan europroof, aldus een woordvoerder het afgelopen weekend.
Interpay, de organisatie die de pintransacties regelt, meldde zaterdag aan het eind van de middag geen problemen. Van de gevreesde overbelasting van het netwerk was geen sprake. Het aantal transacties, vier miljoen, is normaal voor een zaterdag in januari. De banken noteerden zaterdag twee miljoen geldopnames, een normaal aantal. Het totale aantal geldopnames sinds 1 januari komt daarmee uit op negen miljoen. Bij wijze van uitzondering waren veel banken op zaterdag geopend.