door Maarten van Meurs DEN HAAG - Nederlandse Hercules-vliegtuigen gaan op verzoek van Duitsland de Duitse militairen van de Afghaanse veiligheidsmacht op de laatste etappe naar Kaboel vervoeren. De Duitsers hebben dat verzoek gedaan om veiligheidsredenen. Zij brengen hun soldaten in gehuurde Russische vrachtvliegtuigen naar de regio, maar de Duitse militaire leiding durft het niet aan om hun personeel in deze toestellen het laatste stuk naar Kaboel te transporteren vanwege het gevaar van luchtdoelraketten.
De Nederlandse toestellen kunnen zich echter wel verdedigen tegen Stinger-luchtdoelraketten - waarvan er in Afghanistan nog de nodige circuleren - met behulp van lichtkogels, metalen strips om radar te storen en het uitvoeren van scherpe draaiingen. De Hercules heeft een geavanceerd waarschuwingssysteem aan boord om afgevuurde raketten op te merken en automatisch tegenmaatregelen te nemen.
Het vertrek van de eerste 32 Nederlandse en zeventig Duitse militairen naar Kaboel is gisteren overigens uitgesteld. Vanwege het barre winterweer in Turkije kunnen de twee Hercules-toestellen die vandaag de eerste groep Nederlanders zouden vervoeren vanaf de vliegbasis Eindhoven, in Turkije geen tussenstop maken.
De 32 vormen het 'voordetachement' van de in totaal 200 manschappen die Nederland bijdraagt aan de internationale veiligheidsmacht Isaf. Deze veiligheidsmacht onder Brits opperbevel moet de nieuwe regering van Afghanistan gaan ondersteunen.
De Nederlandse compagnie van de luchtmobiele brigade maakt deel uit van een Duitse eenheid. De eerste zeventig Duitse militairen die gisteren zouden vertrekken vanuit Keulen, moesten ook aan de grond blijven het slechte weer.
De Duitse minister Scharping (Defensie) hoopt dat zijn militairen morgenochtend alsnog kunnen afreizen. Tot het voordetachement van de Duitse eenheid behoren ook vijftien Deense mijnenruimers en een kleine Oostenrijkse verbindingsgroep.
Het vervoer naar Kaboel is voor alle deelnemende landen een groot probleem.