ROME - Terwijl de omschakeling naar de euro in Nederland, Duitsland en andere landen vlot verloopt, loopt Italië achterop. De banken hebben verzuimd de bankautomaten tijdig om te schakelen.
Voor banken en postkantoren vormen zich ellenlange rijen. De politie wordt soms ingeschakeld om menigtes te bedaren. De mensen handelen nog steeds regelmatig in Italiaanse lires en menig winkelier kijkt deze eerste dagen van het nieuwe jaar nog steeds verbaasd als je in euro's wil betalen.
"Ik voel me beetgenomen!" roept Natalino. Hij wilde eergisteren geld pinnen en toen hij eindelijk een automaat vond die het deed, kreeg hij tot zijn verbazing zowaar een stapel bankbiljetten met oude Italiaanse lires toegeschoven. "En dat op 3 januari! Die lires moet ik nu nog zien kwijt te raken!" aldus Natalino. Maar met lires betalen is geen probleem in Italië, want tot 28 februari kun je nog 'dubbel' betalen en het merendeel lijkt er grote behoefte aan te hebben. Slechts 3% van de Italianen bleek de eerste dagen in euro's te betalen, een absoluut dieptepunt in Europa.
Door de mogelijkheid om twee maanden met lires of euro's te betalen wordt de chaos alleen maar groter. Verwarring alom. Mevrouw Bianchi wil in een winkel in Rome met lires betalen, maar met euro's terugbetaald worden. "Onmogelijk", zegt de juffrouw aan de kassa. "Als u met lires betaalt, betaal ik u met lires terug." Mevrouw Bianchi wordt kwaad, want ze heeft geen euro's omdat de automaten het niet deden en wil bovendien haar lires kwijt.
In Napels zijn de bejaarden zelfs massaal in opstand gekomen omdat ze in lires uitbetaald willen worden en de uitbetaling in euro, die na grote vertraging is gekomen, absoluut niet vertrouwen. Een opstand breekt uit, de politie moet eraan te pas komen. "Wat wil je, wij Italianen zijn een volk dat gelooft in wonderen, om vervolgens alles op de laatste minuut te moeten doen", zegt een bejaarde verslagen.
De regering Berlusconi doet er trouwens niet bepaald veel aan de Italianen enthousiast te maken voor de euro. "Er is een grote kans dat de euro een fatale blunder wordt", aldus de minister van Defensie Antonio Martino. "De euro interesseert me geen moer en ik geloof dat het niemand wat interesseert", aldus de minister van Hervormingen Umberto Bossi. "Het komt van bovenaf en heeft niks met het volk te maken. Het is de overwinning van de centrale financiële macht over het volk." Ook de minister van Financiën Giulio Tremoti heeft verklaard dat hij "niet behoort tot die groep die vrolijk met de eurovlag staat te zwaaien".
De minister van Buitenlandse Zaken Renato Ruggiero, die pal achter de euro staat, voelt zich steeds eenzamer in het kabinet Berlusconi en heeft openlijk kritiek geuit op de negatieve houding van zijn collega's. Dat is hem bepaald niet in dank afgenomen. "De buitenlandse politiek bepaal ik en niemand anders", heeft Berlusconi geïrriteerd gezegd. De vraag is of Ruggiero aanblijft of de eer aan zichzelf houdt.