De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 5 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Fondsbeheerder Robeco voorziet hogere beurzen

Van een onzer verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - "De aanslagen in Amerika hebben de recessie niet veroorzaakt, maar eerder bekort." Jaap van Duijn, beleggingsstrateeg van Robeco, Nederlands grootste fondsbeheerder, ziet de recessie in de VS in maart/april dit jaar eindigen, Europa volgt traditioneel een half jaar later. De aandelenkoersen nemen inmiddels hierop al een voorschot. En het herstel zet zich volgens de beursgoeroe door. "De Nederlandse beurs kan dit jaar 20% hoger uitkomen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Jaap van Duijn ...een deel van het koersherstel hebben we al gehad ... (Foto: Roel Dijkstra)
Enkele dagen na heropening van de Amerikaanse beurzen in september kocht Van Duijn voor zijn Robeco-fonds, het grootste fonds van de Rotterdamse vermogensbeheerder, extra aandelen Philips. Met het zweet in de handen, zo geeft de fondsbeheerder nu toe. Die stress is inmiddels vergeten: Philips noteert nu circa €34; Van Duijn kocht op €18.

Het voorbeeld dient ter onderstreping van zijn stelling dat de onzekerheid na september 2001 niet het begin was van een recessie, maar hét moment om aandelen bij te kopen. "De AEX is nu alweer 28% hoger, de Nasdaq zelfs 40%", licht de beleggingsstrateeg toe.

En de lente op de aandelenmarkt slaat om in een zomer. Van Duijn heeft de eerste zwaluw al gesignaleerd. In de VS is de index van inkopers (PMI) de afgelopen twee maanden namelijk fors gestegen. "En dat is toch een buitengewoon actuele indicator."

Van Duijn - ooit buitengewoon hoogleraar beleggingsleer in Amsterdam én Rotterdam -illustreert zijn betoog met een grafiek van de Amerikaanse conjunctuurcyclus, waar in mei 2000 het toppunt werd bereikt om vervolgens stevig te dalen. Het begin van de recessie. "Des te curieuzer dat mensen bleven volhouden dat er niets aan de hand was", stelt Van Duijn.

Vooral onderzoeksinstellingen als het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben volgens de fondsbeheerder een steek laten vallen met te optimische prognoses. "Ze zaten er compleet naast. We luisteren hier nu nog nauwelijks naar het IMF. Pas na de aanslagen begon iedereen ineens te spreken van een recessie. Maar die was dus al lang bezig."

Sterker nog, september was een belangrijk keerpunt, zo meent Van Duijn. "Daarna zijn beurzen op conjunctuurherstel in 2002 gaan anticiperen." Weinig partijen durfden het echter toen aan om extra aandelen te kopen in de veronderstelling dat het snel bergaf met de economie zou gaan.

De reactie op de onzekerheid na 11 september heeft de recessie echter eerder bekort, meent Van Duijn. "Greenspan had anders de rente nooit in zo'n tempo verlaagd. Ook zou de olieprijs nooit zover zijn gedaald. Aan het lijstje kunt u zelfs nog het patriottisch winkelen toevoegen wat de Amerikanen zijn gaan doen."

Van Duijn voorspelt dat in het vierde kwartaal dit jaar de conjunctuur in Europa aantrekt. De AEX zal hierop vooruitlopen met een stijging van circa 20% over 2002, zo verwacht hij. "Een rechtopgaande lijn zal het echter niet worden. Er komt nog een correctie aan", waarschuwt Van Duijn. En zo mooi als tussen 1995 en 2000 zal het niet meer worden. "Je kunt nu al met enige nostalgie daarop terukijken."

Beleggen zal anders worden dan in de jaren ervoor. Een grilliger koersverloop vraagt om meer aandacht, weet Van Duijn. Beleggen vanuit de luie stoel is er niet meer bij. Keek Van Duijn vroeger met jaloezie naar pensioenfondsen, ook daar wordt volgens hem niet meer echt op lange termijn belegd. "Ze zitten ook daar met zweet in de handen te kijken wat KPN heeft gedaan." Langetermijnbeleggen - kopen en vasthouden - is alleen nog weggelegd voor hen die zich dat nog kunnen permitteren, volgens Van Duijn alleen particuliere beleggers "die aan niemand verantwoording hoeven af te leggen."

Van Duijns conjunctuurvisie heeft inmiddels gestalte gekregen in een apart beleggingsfonds: Robeco Economic Recovery 02/04. Dit fonds staat vanaf vandaag open voor beleggers. Het zal in die sectoren beleggen die het meest van het conjuctuurherstel zullen profiteren, onder meer chemie, grondstoffen, financiële dienstverlening (vermogensbeheer, zakenbankieren) en ict. Eind april 2004 zal blijken of de visie Van Duijn de juiste was. Dan eindigt het fonds en betaalt Robeco uit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 5 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.