
|
Jacques Chirac (Foto: EPA)
|
PARIJS - Met nog 106 dagen te gaan naar de presidentsverkiezingen in Frankrijk is president Jacques Chirac opnieuw in opspraak. Het staatshoofd, zo goed als zeker uit op een tweede ambtstermijn, zou betrokken zijn bij een losgeldschandaal uit 1988, toen hij nog premier was. Eind jaren tachtig hadden militiegroeperingen in Libanon vijf Fransen gegijzeld. Zij eisten een hoge losgeldsom in ruil voor hun vrijlating.
Chirac en zijn toenmalige minister Charles Pasqua van Binnenlandse Zaken verklaarden openlijk daar niet toe bereid te zijn, omdat daarmee nieuwe gijzelingen zouden worden aangemoedigd.
Intussen werd uit een speciaal fonds van de premier heimelijk een bedrag van drie miljoen dollar overgemaakt op een Zwitserse bankrekening van de Libanese gijzelnemers. Ook achteraf ontkenden Chirac en Pasqua in het parlement dat Frankrijk ook maar een cent aan losgeld zou hebben betaald.
Onderzoeksrechters die zich over de zaak hebben gebogen, zijn er echter achtergekomen dat dit een leugen was en dat een deel van het losgeld in de zakken is gevloeid van twee naaste medewerkers van Chirac en Pasqua, die de deal met de gijzelnemers moesten opzetten. Tegen Marie-Danièle Faure en de echtgenote van europarlementariër Jean-Charles Marchiani is een gerechtelijk onderzoek begonnen. Oud-minister en presidentskandidaat Pasqua, die inmiddels op zeer slechte voet staat met Chirac en tegen wie een aantal andere zaken wegens fraude loopt, ontkent nog steeds iedere betrokkenheid. "Als er al sprake was van het betalen van losgeld, dan kwam dat uit het geheime potje waar spionageactiviteiten en dergelijke uit werden betaald. En wie ging over dat speciale fonds? Juist, premier Jacques Chirac."
Chirac zelf wil vooralsnog niet op de zaak ingaan. In oktober oordeelde de Hoge Raad dat de president niet tegen zijn wil gehoord kan worden in de rechtszaal. Dat zou in strijd zijn met de scheiding der machten.