De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'UPC ontslaat werknemers
die het later nodig heeft'

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De voorzitter van de Ondernemingskamer in Amsterdam, Huub Willems, kwam er gisteren ook niet uit. Kabelbedrijf UPC wil honderden werknemers de laan uitsturen, maar kan de buitenwereld niet duidelijk maken welke functies er precies gaan verdwijnen en welke er behouden worden in het kader van een reorganisatieprogramma.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
UPC-raadsman Verburg overlegt met de personeelschef van het kabelbedrijf.
Dat zou kunnen betekenen dat er op termijn behoefte is aan mensen, die nu ontslagen worden. Ruim 380 man personeel zit sinds begin vorige maand werkloos thuis en heeft te horen gekregen dat wat UPC betreft ze niet meer terug hoeven te keren. Nog eens 200 zouden er voor 1 juli aanstaande weg moeten. Met de 70 man die uit eigener beweging het bedrijf al hebben verlaten, zou dat de totale personeelsvermindering op 650 brengen.

Maar zover is het nog niet: UPC moet eerst maar eens duidelijk maken hoe de toekomstige onderneming er uit gaat zien, vindt de ondernemingsraad (or). Zij daagde gisteren haar werkgever voor de Ondernemingskamer, omdat zij vindt dat UPC eerder gemaakte afspraken met voeten treedt en veel te weinig informatie over de toekomstige structuur en de invulling van de banen verstrekt.

Maar ook Willems kreeg na het aanhoren van de advocaten van beide partijen geen duidelijkheid na een langdurig welles/nietes-spel. De zitting werd aangehouden en besloten werd dat de vertegenwoordigers van de UPC-leiding en de or komende week nog maar eens met elkaar rond de tafel moeten gaan zitten om de benodigde informatie uit te wisselen. Lukt dat niet naar tevredenheid, dan zal de zaak verder moeten worden uitgevochten tijdens een volgende zitting op 17 januari.

Waar het allemaal om draait, is de vermeende 'boventalligheid' van het personeel. De UPC-top kondigde medio vorig jaar aan drastisch op de kosten te willen bezuinigen door personeelsinkrimping. Er werd een commissie ingesteld, bestaande uit or-leden en vertegenwoordigers van het management. Die kwamen tot een plan dat zelfs een grotere personeelsvermindering (en kostenreductie) zou opleveren dan de directie aanvankelijk voor ogen stond.

Volgens or-voorzitter Hielko Bakker zijn thans sommige bedrijfsonderdelen van UPC sterk onderbezet. "Ik heb de indruk dat alle technici zo'n beetje weg zijn, Alleen de mensen aan de telefoon zitten er nog. Maar als er een storing is, dan moet je toch iets meer doen dan alleen de telefoon aannemen", zei hij.

Ook personeelslid Jack Keijsers verbaast zich over het beleid van UPC. Hij is ook op non-actief gezet, en was belast met de afwikkeling van schadeclaims door zijn bedrijf in verband met bijvoorbeeld kabelbreuk als gevolg van graafwerkzaamheden door derden. "Die claims blijven nu liggen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.