SCHIEDAM - De Vries Robbé Groep (DVRG) heeft de juridische loopgravenoorlog met oud-eigenaar BTG beëindigd. Laatstgenoemde betaalt het beursfonds Hlf. 550.000 om een dreigende miljoenenclaim wegens wanbeleid te voorkomen. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) berekende de schade, als gevolg van het willens en wetens te gelde maken van verliesgevende bedrijven door BTG via het beursfonds, eerder op Hlf. 40 miljoen.
|
De affaire rond De Vries Robbé is uiteindelijk, ondanks het door het hof geconstateerde wanbeleid, met een sisser afgelopen.
|
Ook ex-president-commissaris Michael Cook van DVRG (Hlf. 50.000) en de accountants Deloitte & Touche en Brabers (gezamenlijk Hlf. 900.000) hebben een schikking met de vennootschap getroffen. Effectenbank Ten Cate betaalde eerder al circa Hlf. 2 miljoen. Alleen voormalig gedelegeerd commissaris Leo van Mook weigert vooralsnog tot een schikking te komen. DVRG had hem een voorstel tot betaling van Hlf. 250.000 gedaan.
Met de schikkingen loopt de slepende en uiterst geruchtmakende affaire rond het beursfonds met een sisser af. Het nieuws werd gisteren bekend op het moment dat DVRG uit surseance van betaling kwam en daarmee na een lange doodsstrijd van de ondergang is gered. Volgens (inmiddels ex-) bewindvoerder Ferdinand Grapperhaus, die vanaf juni tot vorige maand aan de schikkingsvoorstellen werkte, is er "heel bewust" een streep onder de wirwar van procedures gezet. "Ik geef toe dat niet het volledige bedrag terug is, maar wel een flink deel. En de onderneming is uit de gevarenzone."
Die financiële problemen begonnen voor DVRG in 1998 bij de omvorming van het beursfonds Mulder Boskoop tot de huidige vennootschap. Bij deze transformatie werden drie bedrijven voor Hlf. 40 miljoen in aandelen aan het beursfonds verkocht door het investeringsvehikel BTG. Twee van deze drie bedrijven bleken verlieslatend, maar werden onder meer door valse facturen als winstgevend opgevoerd. Na de transactie maakte BTG een groot deel van de aandelen te gelde, hetgeen in strijd was met de lock up-regeling rond het fonds. Korte tijd later ontdekte het beursfonds een lijk in de kast. Dat dreef DVRG uiteindelijk naar de rand van de afgrond.
Afgelopen zomer oordeelde de ondernemingskamer van het Amsterdamse hof, na een vernietigend enquêteonderzoek, dat de ex-top van DVRG zich in deze affaire schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. Die top bestond uit twee BTG-bestuurders (Bram Brinkman, directeur, en Jan Willem Gaal, commissaris), alsmede uit de toenmalige toezichthouders Van Mook (gedelegeerd commissaris) en Cook (president-commissaris en tevens oud-mede-eigenaar van BTG). In de enquêteprocedure kwam ook de rol van de accountants Brabers (dat de jaarcijfers controleerde maar zich na geconstateerde financiële problemen liet afbluffen) en Deloitte & Touche (dat het boekenonderzoek bij de transformatie naar DVRG deed en zich baseerde op foutieve gegevens van Brabers en BTG) aan bod. Ten Cate schreef op basis van die informatie een prospectus.
Grapperhaus en oud-directeur Peter Tersteeg hebben de totale schade van het beursfonds als gevolg van de BTG-transactie voor aandeelhouders geraamd op circa Hlf. 30 miljoen, Hlf. 10 miljoen minder dan het door de VEB genoemde bedrag. BTG heeft eerder al zo'n Hlf. 8 miljoen overgemaakt, aldus de bewindvoerder. Daarmee komt het in totaal teruggestorte bedrag door betrokken partijen gezamenlijk nu uit op Hlf. 11,5 miljoen, amper een derde van het vermeende schadebedrag.
Grapperhaus benadrukt dat BTG ook "een transactie heeft moeten treffen" met het Openbaar Ministerie. Verder hebben de vroegere toplieden van DVRG veel geld moeten uitgeven aan advocaatkosten. "Als ze dus al iets aan de hele transactie hebben overgehouden, is het weinig", meent de bewindvoerder.
In een reactie laat Gaal (BTG) weten met de schikking geen schuld te bekennen. "Daar heeft het niets mee te maken. Wij hadden ook zaken lopen tegen het beursfonds. Het was meer een kwestie van: laten we alsjeblieft uitscheiden met al die procedures. Dat kon nog jaren gaan duren. En aan advocaatkosten ben ik inderdaad meer kwijt dan aan de schikking zelf."
DVRG kan nu gaan bouwen aan een nieuwe toekomst onder leiding van een nieuwe directeur, George Toth. De succesvolle doorstart van het fonds leidde op de beurs alvast tot een koersexplosie. Het aandeel schoot met 125% omhoog naar €1,80.