De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wim Duisenberg tevreden
ondanks rommeltje Italië

Van onze correspondent

   
 

en BRUSSEL/FRANKFURT - Ondanks dat Italië verreweg het slechtste jongetje van de klas bleek wat betreft de invoering van de euro, noemde president Wim Duisenberg van de Europese Centrale Bank (ECB) gisteren de invoering van de eurobiljetten- en munten een doorslaand succes. "Twee dagen na de invoering kan ik zeggen dat het beter is gegaan dan we hadden durven hopen", aldus Duisenberg gisteren in Frankfurt. Eind volgende week moeten bijna alle transacties in de eurozone in de nieuwe munt gaan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
In Italië stonden gisteren bij banken en postkantoren nog lange rijen klagende mensen. (Foto: AP)
Maar uit cijfers van de Europese Commissie in Brussel bleek dat het in Italië een rommeltje was. Op de eerste werkdag, 2 januari dus, werd in Italië slechts 3% van alle contante transacties volledig in euro's uitgevoerd. Nederland en Frankrijk toonden zich de braafste leerlingen; in beide landen werd toen al de helft van alle transacties volledig in euro's gedaan, dat wil zeggen dat de klant met euro's betaalt en in euro's terugkrijgt.

Het EU-gemiddelde ligt op 20% volledige eurotransacties, maar de meeste winkeliers geven al wel eurowisselgeld, ook als de klant met oude nationale valuta betaalt. Voor de Italiaanse banken, postkantoren en treinstations stonden ook gisteren nog lange rijen klagende mensen, wat voornamelijk was terug te voeren op het feit dat in Italië de geldautomaten veel te laat waren overgeschakeld op euro's.

Duisenberg meldde dat gistermiddag om twee uur dat 96% van de geldautomaten in de eurozone was omgeschakeld op euro's. In Nederland, België, Griekenland, Ierland, Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk is 100% omgeschakeld, in Spanje 97%, in Frankrijk 95%, in Finland 92%, in Portugal 90% en Italië is hekkensluiter met 85%.

"De Italianen delen het enthousiasme over de euro. Dit is geen race om de eerste 48 uur", suste de Italiaanse voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi. Volgens de commissie is er ook geen sprake van dat de structureerprijzen verhoogd worden met de introductie, al zijn er hier en daar wel afrondingen naar boven geconstateerd. Maar er waren begin dit jaar ook belastingverhogingen en de inflatie is nog steeds ruim 2%.

Duisenberg gunde een kijkje in zijn eet- en leesgewoonten: "De Big Mac en de aardbeienmilkshake die ik dit jaar kocht was €4,45, omgerekend evenveel als in D-marken vorig jaar. De Franse krant Le Figaro was met een prijs van €1 circa 7% goedkoper."

De inflatie in de eurozone zit nog een fractie boven de 2%, maar komt in de eerste maanden van volgend jaar vermoedelijk onder die drempel. De ECB liet gisteren de rente onveranderd op 3,25%. Analisten voorzien in het eerste semester van dit jaar hooguit nog een daling met 0,25 procentpunt als het economisch herstel niet doorzet. Duisenberg zei dat het eerste kwartaal van dit jaar naar zijn idee weinig zal verschillen van de laatste twee van vorig jaar, maar daarna gaat het langzaam weer beter. De euro bleef gisteren op een koers van $0,9037 hangen na de bekendmaking van de ongewijzigde rente. Van oud op nieuwjaar, tijdens de introductie van de biljetten, was de euro licht aangetrokken tot net boven de $0,90-grens.

Spanje, de EU-voorzitter in de eerste helft van dit jaar, zal de ECB niet voor de voeten gaan lopen met commentaar over het wenselijke renteniveau. "De monetaire politiek in Europa is de verantwoordelijkheid van de ECB alleen", zei de Spaanse minster Rodrigo Rato (Financiën) gisteren. Zowel hij als Duisenberg benadrukt dat Europa snel werk moet maken van het versoepelen van de arbeidsmarkt om de concurrentie met Japan en de VS beter aan te kunnen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.