De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vooral tekort aan biljetten van 5 en 10 euro
Banken morgen open voor omruil guldens

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Het merendeel van de bankkantoren in ons land is morgen open. Nederlanders kunnen hier tijdens deze extra zaterdagopenstelling terecht om guldens in te leveren en euro's op te halen.

"Nou is het niet de bedoeling dat iedereen massaal zijn piekenpijp bij de banken gaat legen; deze kunnen ze beter nog een maandje bewaren en inleveren als het straks iets rustiger is", zegt Hein Blocks, voorzitter van de Nederlandse Verenging van Banken (NVB). Bovendien moeten klanten zich wel realiseren dat ze alleen bij hun eigen bank gratis Nederlands geld op hun rekening kunnen laten storten. Voor niet-klanten vragen de verschillende banken een tarief.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is blij met deze extra openstelling. "We hebben deze eerste eurodagen echt gemerkt dat supermarkten als wisselkantoor worden gebruikt. En daar zijn wij niet voor", meent adjunct-directeur René Roorda, die zich eerder deze week al zorgen maakte over het dreigend tekort aan wisselgeld in de supermarktkassa's. "Mijn zorgen bleken terecht. Gisterochtend zaten honderden winkels zonder kleine coupures", weet Roorda. Inmiddels hebben de supermarkten biljetten van 5 en 10 euro bij de banken besteld.

"We moeten deze biljetten echt vandaag binnen krijgen. De kassa's die nog niet leeg zijn, beginnen ook op te raken."

Volgens Blocks is er echter voldoende geld in omloop. Zonder de grootste biljetten mee te rekenen is er 4,2 miljard euro aan papiergeld in circulatie. "Op de laatste dag van december 2001 was dat in guldens, zonder de duizendjes mee te tellen, maar 3,5 miljard", zo vergelijkt de NVB-voorzitter. De NVB ziet wel een ander probleem. "Nu de euro wettig betaalmiddel is geworden, beschouwen velen de gulden als minderwaardige munt. Daar willen ze nu zo snel mogelijk vanaf." Mensen staan dan ook in lange rijen bij bankkantoren om hun guldens 'kwijt' te raken.

In een filiaal van ABN Amro in Enschede is personeel zelfs bedreigd door woedende klanten die het wachten beu waren. Het bankkantoor heeft noodgedwongen de deuren enige tijd moeten sluiten. Volgens woordvoerster Anneloes van der Voort hebben meerdere filialen door het hele land enige tijd hun deuren gesloten omdat de situatie onhoudbaar dreigde te worden. Inmiddels is ook duidelijk dat Nederlanders veel sneller met euro's betalen dan verwacht. Op de eerste winkel- en werkdag betaalde woensdag maar liefst 65% van de burgers al in euro's, terwijl 97% van de winkels euro's als wisselgeld retour gaf. "Het loopt sneller dan ons snelste schema", aldus Kees van Dijkhuizen, voorzitter van het Euroforum. Driekwart van de Nederlanders had gisteren al euro's in de portemonnee en 91% vindt de overgang van gulden naar euro reuze meevallen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.