De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nieuwe NS-baas
is zwaargewicht

   
 

door Dominique Weesie UTRECHT - Karel Noordzij is de nieuwe directeur van de NS. Zo heeft de kersverse president-commissaris Meijer gisteravond na een dag van koortsachtig overleg bekendgemaakt.

De ex-voorzitter van Transport en Logistiek Nederland (TLN) volgt Hans Huisinga op, die woensdag de handdoek in de ring gooide, nadat verkeersminister Netelenbos bij de raad van commissarissen had aangedrongen op zijn ontslag. Met hem legden ook diezelfde commissarissen van NS, onder leiding van Jan Timmer, hun functie neer.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Karel Noordzij (Foto: ANP)
Noordzij is een absoluut zwaargewicht in de vervoerswereld. Zo bekleedde hij naast het voorzitterschap bij TLN onder meer functies bij de luchthaven Schiphol, de werkgeversorganisatie VNO/NCW en de Sociaal-Economische Raad (SER). Hij zal voorlopig tot 1 juli de scepter gaan zwaaien.

Noordzij krijgt als interim-manager de zware taak NS in zes maanden weer op de rails te zetten. Daarbij is een verbetering van de gespannen arbeidsverhoudingen binnen het bedrijf hard nodig. Hierbij zal ook de aanpak van de vele anonieme personeelscollectieven, volgens minister Netelenbos mede de oorzaak van de chaos op het spoor, zeker aan bod komen.

Rabobank-topman en tevens de nieuwe president commissaris van NS, Meijer, toonde zich gisteravond tevreden over de aanstelling van de nieuwe interim-directeur. "De NS is bij Noordzij, met zijn ervaring in de transportsector, in goede handen."

Speculaties

De gehele dag deden zich gisteren de wildste speculaties ten ronde wie Huisinga moest opvolgen. In eerste instantie leken A. Testa, die zojuist is afgezwaaid bij het Amsterdamse GVB en ex-minister van Economische Zaken Wijers de beste papieren te hebben. Karel Noordzij bleek uiteindelijk volgens alle partijen de beste kandidaat te zijn om het volledig ontspoorde bedrijf op korte termijn uit het slop te trekken.

Dit gebeurde na een uitzonderlijke aandeelhoudersvergadering waarin de nieuwe raad van commissarissen was geïnstalleerd. Onder leiding van Meijer werd daarop Noordzij gepresenteerd.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.