door John van den Heuvel en Cees Koring HAARLEM - Justitie heeft nieuw bewijsmateriaal in handen waarmee de geruchtmakende 'paskamermoord' - de gruwelijke moord op kledingverkoopster Sandra van Raalten in '84 in Zaandam - zo goed als opgelost lijkt. Het gevonden bewijsmateriaal is volgens de politie zo overtuigend dat het onderzoek naar de moord volledig is heropend. Het zou hierbij gaan om dna-sporen, die vrijwel zeker zijn terug te voeren op de werkelijke dader van de moord. De politie kent inmiddels de identiteit van de verdachte, maar heeft hem nog niet gearresteerd.
|
Sandra van Raalten
|
De doorbraak komt voor de politie als een geschenk uit de hemel omdat de moord op Sandra van Raalten in november van dit jaar zou zijn verjaard, waardoor de moordenaar definitief vrijuit zou gaan.
De Haarlemse persofficier van justitie mr. E.J. Hartjes bevestigde gisteravond dat er sprake is van nieuwe ontwikkelingen in de paskamermoord. Justitie wilde gisteren echter niet zeggen of er een verdachte is aangehouden. Persofficier Hartjes: "We willen allereerst de familie van het slachtoffer over de recente ontwikkelingen informeren."
Veroordeeld
Wel staat vast dat de gevonden sporen de man die in eerste instantie voor de moord op Sandra van Raalten werd veroordeeld volledig vrijpleiten. De oorspronkelijke hoofdverdachte, rijwielhandelaar Rob van Zaane, werd in '87 tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld maar in hoger beroep na een slepende rechtszaak vrijgesproken. Bij veel mensen bleef echter het idee bestaan dat hij meer van de moord wist.
Van Zaane is gisteren door de recherche van de regiopolitie Zaanstad-Waterland op de hoogte gesteld van het feit dat definitief vaststaat dat hij niet de dader is.
"Ik werd warm en koud tegelijk, toen ik het hoorde", aldus Van Zaane. Natuurlijk weet ik nog niet zoveel, maar wel dat het nieuwe jaar prima is begonnen. Ik was wel vrijgesproken, maar er bleef bij veel mensen toch altijd wat hangen. Die twijfel is nu in ieder geval weg", aldus Van Zaane
Gordijnstof
Sandra van Raalten, een knap donker meisje, werd op 20 november 1984 vermoord. Ze werkte als verkoopster in boetiek Manouk aan de Westzijde in het centrum van Zaandam. Op de ochtend van de moord liep een vrouw de winkel binnen, die in een paskamer achterin de zaak Sandra zag liggen. Haar handen en voeten waren met repen gordijnstof gebonden, haar mond was met een zakdoek gekneveld en haar keel was tot aan haar nekwervels doorgesneden.
Een recherchebijstandsteam van de Zaanse politie verrichtte uitputtend onderzoek en kwam uiteindelijk terecht bij Rob van Zaane, die in de ogen van de politie de moord had gepleegd tijdens een uit de hand gelopen SM-spel met het slachtoffer. Na de veroordeling tot twaalf jaar volgde een hoger beroep, waarin de nieuwe advocaat van Van Zaane, de Utrechtse strafpleiter mr. Piet Doedens, tal van getuigen opriep. De raadsman wist zoveel twijfel over het politieonderzoek te zaaien dat het gerechtshof besloot tot vrijspraak. Van Zaane, die geruime tijd in voorarrest zat en grote zakelijke schade leed, kreeg uiteindelijk een schadevergoeding toegewezen van 2,5 ton.
Cold cases
Begin vorig jaar startte een speciaal politieteam met het onderzoeken van een aantal oude moordzaken, waaronder de moord op Sandra van Raalten. Dit zogenoemde 'cold cases-team gaat na of met behulp van nieuwe recherchetechnieken alsnog licht in oude moordzaken valt te brengen.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste dna-technieken en de speciale kennis van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Precies acht maanden geleden begon de recherche het nieuwe onderzoek naar de moord op Sandra van Raalten.
De Utrechtse advocaat mr. P. Doedens, die Van Zaane in 1987 verdedigde, ziet in de nieuwe ontwikkelingen een bevestiging van de vrijspraak die zijn cliënt kreeg. Volgens Doedens rijst nu de vraag waarom Justitie niet eerder tot een vergelijkend dna-onderzoek is gekomen.
"Op de plaats van het misdrijf moet een zee van dna-sporen zijn aangetroffen. En juist in de periode 1985-1987 werd in Engeland en Amerika een grote vooruitgang geboekt bij vergelijkend dna-onderzoek. Justitie in Nederland had daar in de paskamermoord toen al haar voordeel mee kunnen doen", aldus Doedens.
"Juridisch gezien zijn alle mogelijkheden voor Van Zaane tot schadeloosstelling benut, maar als ik straks wordt geconfronteerd met nieuwe feiten dan zijn nieuwe acties van mijn kant niet uitgesloten", zo besloot mr. Doedens. |