|
Megawati (Foto: AP)
|
JAKARTA - Een half jaar na haar aantreden als president van Indonesië blijkt Megawati Soekarnopoetri niet of nauwelijks te voldoen aan de verwachtingen, die het land van haar koesterde.
Ook donorlanden en buitenlandse investeerders, die hadden gehoopt dat Megawati haar land vastberaden op het spoor naar economisch herstel zou zetten, zijn teleurgesteld. "Ik geloof niet dat ze tot nu toe heeft laten zien over de hoognodige leiderskwaliteiten te beschikken", zei Amien Rais, de invloedrijke voorzitter van 's lands hoogste wetgevende orgaan gisteren.
Rais had een beslissende invloed op de val van Megawati's voorganger Abdurrahman Wahid. Hij steunde Megawati's kandidatuur vorig jaar en verplichtte zich zelfs haar presidentschap tot het eind van haar ambtstermijn in 2004 te zullen verdedigen. Zijn kritiek betekent derhalve niet dat hij nu al aan de poten van de presidentiële zetel zaagt, zij het dat Rais' eigen ambities steeds moeten worden meegewogen bij de beoordeling van zijn commentaar.
Ook gisteren hield hij zich aan zijn belofte tot meerjarige steun aan Megawati. "Ik kan me niet voorstellen dat ze over een jaar in staat van beschuldiging zou worden gesteld. Dan zouden we in vijf jaar vijf presidenten hebben gehad. Dat is belachelijk. Dus hoewel ze geen voortgang boekt, hoewel ze niets laat zien, voel ik me ethisch en moreel verplicht tot 2004 achter haar te blijven staan", aldus Amien Rais.
In de MPR, de door Rais geleide uitgebreide volksvertegenwoordiging, zijn al stemmen opgegaan om het staatshoofd geen blanco cheque tot 2004 te geven. "We verlangen, nee, we eisen dus dat ze zich werkelijk van haar taken kwijt en dat ook beter gaat doen", zei hij. "Maar tot nu toe, het spijt me het te moeten zeggen, is mevrouw Megawati bleek en bloedeloos. Ze laat niets van zich horen, om het zo maar eens te zeggen, terwijl het Indonesische volk toch van zijn leider verwacht dat er af en toe iets wordt gezegd."
Volgens Rais schiet de president op velerlei terrein te kort. Hij noemde onder meer haar beloften voor een economisch herstel die een voorwaarde zijn voor de leningen van het Internationale Monetaire Fonds, haar plannen om de subsidies op benzine en andere olieproducten te verminderen, en het afzeggen van haar reis naar Papoea, het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea.
Ook van haar aangekondigde gevecht tegen de alom aanwezige corruptie is tot dusver niets terechtgekomen, signaleert de MPR-voorzitter. "Er is geen enkele corruptiezaak van betekenis voor de rechter gebracht", aldus Amien Rais.
Hij zou zich echter wel kunnen vinden in het laten vallen van de corruptiebeschuldigingen tegen ex-president Soeharto. In Jakarta gaan geruchten dat Soeharto's zwakke gezondheid Megawati tot een dergelijke maatregel zou kunnen bewegen.