De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 3 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Rochelle moet naar pleeggezin
   
 

door Jolande Westdorp DORDRECHT - Dordtenaar Martin Huisman wacht een nieuw drama, nu hij zijn dochtertje Rochelle Rikkers (3) weer moet afstaan. Het zusje van de vermoorde kleuter Rowena Rikkers wordt op gezag van de kinderrechter bij een pleeggezin geplaatst.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Rochelle Rikkers (Foto: ANP)
De kinderrechter nam gisteren geheel onverwacht het advies van de voogdij-instelling Jeugdbescherming Dordrecht over. Dat betekent dat peuter Rochelle in ieder geval drie maanden naar een pleeggezin moet en dat zij in de tussentijd door de Raad voor Kinderbescherming moet worden onderzocht.

"Dat zal ik nooit van mijn leven toestaan", verklaarde de 35-jarige Huisman gisteren strijdbaar en woedend tegenover deze krant. "Ik heb mijn andere dochtertje Rowena afgelopen zomer al onder dwang van de politie moeten meegeven aan mijn ex-vrouw Wanda. Daarna heb ik Rowena niet meer levend teruggezien. Na wekenlang in martelende onzekerheid over de situatie van Rochelle te hebben geleefd, kon ik haar onlangs in Spanje weer in mijn armen sluiten. Dan moet ik mijn kind nu weer aan vreemden meegeven... Niemand kan en mag zoiets van een vader verlangen!"

Volgens de advocaat van Martin Huisman is het besluit van de rechter deels gebaseerd op een afwijzing door Rochelle's moeder Wanda Rikkers (25). Rikkers en haar vriend Mike J. (32) - verdacht van de gruwelijke moord op Rowena - zitten momenteel in de Spaanse hoofdstad Madrid achter de tralies.

"Wanda Rikkers werd vanuit haar cel een telefoontje naar haar familie in Nederland toegestaan", aldus advocaat mr. P. Prinsen. "Op dat moment was er toevallig iemand van Jeugdbescherming Dordrecht bij die familieleden aanwezig en werd van de mogelijkheid gebruik gemaakt Wanda Rikkers om haar mening te vragen. Die vrouw wordt nota bene verdacht van de moord op haar andere dochter!" Volgens de Dordtse persrechter mevrouw mr. L. Croes is het echter gebruikelijk dat bij een onder toezichtstelling beide ouders worden gehoord. "Bovendien is Wanda Rikkers op dit moment nog slechts een verdachte".

Jeugdbescherming Dordrecht werd op 19 december al door de rechter benoemd tot tijdelijk voogd over Rochelle en verkreeg tevens het mandaat om het kind ofwel bij vader Martin Huisman, ofwel bij een pleeggezin onder te brengen. Op dat moment was de situatie geheel anders. Rochelle was toen juist door de Spaanse politie uit handen van haar opgepakte moeder en stiefvader bevrijd.

Kort daarna werd het kind met haar vader Martin Huisman herenigd. Het werd de Dordtenaar bovendien toegestaan om zijn dochtertje anderhalve week bij hem thuis te houden.

Volgens Jeugdbescherming Dordrecht moet de peuter daar nu weg. "De gezinssituatie bij de vader is niet van dien aard dat het kind daar in alle rust op neutraal terrein kan worden onderzocht", aldus teamleider W. van der Linden van Jeugdbescherming Dordrecht, die omwille van 'privacy-redenen' geen nadere toelichting wilde geven. Volgens Huismans advocaat heeft de instelling gisteren tijdens de zitting aangevoerd dat Rochelle abnormaal gedrag vertoont.

"Jeugdbescherming Dordrecht noemde het meisje 'te vrolijk en te spontaan'. Ik snap echt niet wat daar mis aan is en denk dat men op zoek is naar problemen die er helemaal niet zijn. Mijn cliënt, die zijn dochtertje door en door kent, voerde nog aan dit de aard is van Rochelle. Hem werd vervolgens verweten dat hij geen normbesef heeft. Ik ga dit besluit uiteraard aanvechten. De ellende is dat zo'n procedure maanden duurt en dat het kwaad dan al is geschied."

Teamleider Van der Linden van Jeugdbescherming Dordrecht kon gisteren niet aangeven welke emotionele gevolgen dit drastische besluit voor peuter Rochelle kan hebben. "Wij kunnen de gevolgen daarvan op dit moment onvoldoende overzien. Desondanks durven wij dat risico aan te gaan en beraden wij ons nu over de uitvoering."



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.