De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 3 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Korte metten met
herhaal-crimineel

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Onverbeterlijke criminelen moeten harder worden aangepakt. Met die boodschap opende de Amsterdamse hoofdcommissaris Jelle Kuiper gisteren tijdens zijn nieuwjaarsrede het vuur op politiek en samenleving. "Wij kampen met omvangrijke criminaliteit en langzaam maar zeker begint het besef te groeien dat de onverbeterlijken anders aangepakt moeten worden. Van alle 47.950 arrestanten - een ArenA vol - blijken er 6800 recidivist te zijn. Zij zijn verantwoordelijk voor 75% van het aantal delicten."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Hoofdcommissaris Jelle Kuiper
In de drie grootste steden van ons land nam de criminaliteit het afgelopen jaar toe. In de regio Amsterdam bedraagt de stijging van het aantal aanhoudingen vier procent. Rotterdam nestelde zich met 46 levensdelicten aan kop als 'moordstad' en de Haagse politie noteerde een stijging van 7300 misdrijven ten opzichte van 2000.

In Amsterdam werden er per dag gemiddeld 130 arrestaties verricht. Zo'n 44.000 criminelen moesten tenminste een nacht in de cel doorbrengen.

Volgens Kuiper zijn dit absurde aantallen die met hardere maatregelen gehalveerd moeten kunnen worden.

De hoofdcommissaris wil een grotere rol van de burgers zelf. "Zij moeten een belangrijke bijdrage gaan leveren. Laten zien dat slecht gedrag niet wordt getolereerd en zelf ook het goede voorbeeld geven."

Verder denkt de korpschef aan heropvoedingskampen en mogelijk zelfs een wetswijziging die het mogelijk maakt structurele criminelen langdurig van straat te halen.

Kinderen

Ook maakt Kuiper zich zorgen om de steeds lagere leeftijd van criminelen. Vorig jaar waren 4900 arrestanten jeugdigen tussen de 12 en 18 jaar. "En we krijgen ze zelfs nog veel jonger. Het is toch belachelijk dat wij kinderen van 9 jaar moeten oppakken voor crimineel gedrag. Daar ligt echt een taak voor de ouders."

Volgens Kuiper wordt 60% van alle misdrijven opgelost. De hoogste oplossingspercentages scoort de Amsterdamse politie bij moord en doodslag (85%) en gijzelingen en ontvoeringen (100%). "Wij pakken echt enorm veel mensen op, lossen veel misdrijven op. Maar de overheid en de burgers moeten ook meehelpen. Wij maken mee dat we tientallen keren per jaar dezelfde mensen moeten oppakken. Daarmee houdt onze taak wel op."

Kuiper heeft schrijnende voorbeelden. Zo is er de zogenoemde tandpastadief, die bij de rechter bekende dat hij dag in dag uit tandpasta steelt om zijn drugsverslaving te bekostigen. "Zo iemand pakken wij talloze keren op maar hij pleegt jaarlijks wel even honderden, misschien wel duizenden delicten. Het toppunt was een man die we 44 keer hebben aangehouden."

Een andere verdachte heeft onlangs bekend dat hij, ook om zijn dope te kunnen betalen, 15 tot 25 keer per week inbreekt in huizen. "Dat zijn zo'n 780 tot 1300 inbraken per jaar. De drang naar drugs is overigens een veelvoorkomende oorzaak van criminaliteit. Vorig jaar bleken 12.000 arrestanten drugsverslaafd.''

Amsterdam kende vorig jaar opnieuw een stijging van het aantal geweldsmisdrijven. Er werd 15.813 keer aangifte van gedaan. Ook het geweld tegen politiemensen was hevig. In 2001 werden 190 agenten gemolesteerd. Hoofdcommissaris Kuiper gaat met civiele procedures trachten de daders hiervan flink aan te pakken. De politie deelde in totaal vorig jaar 409.002 processen-verbaal uit.

In de regio Haaglanden groeide het aantal misdaden fors. Alleen het aantal woninginbraken, gewapende overvallen en gevallen van dood door schuld in het verkeer lieten een daling zien. In de Haagse regio stierven vorig jaar 29 mensen als gevolg van moord of doodslag. In 2000 waren dat er 21.

Het aantal straatroven steeg van 648 naar 2434. "Dankzij de inzet van speciale teams hebben we een groot aantal zaken kunnen oplossen. Helaas heeft dit de stijging niet kunnen stoppen", aldus korpschef J. Wiarda in zijn nieuwjaarstoespraak. De Haagse regio heeft vorig jaar ook te kampen gehad met fors meer diefstallen uit auto's, mishandelingen en bedreigingen. Het aantal gewapende overvallen is daarentegen gedaald van 118 in 2000 naar 80 vorig jaar.

De politie Haaglanden begint in navolging van andere korpsen in ons land in maart met de aangifte per e-mail.

De politieregio Rotterdam-Rijnmond telde vorig jaar meer moorden (46) dan Amsterdam-Amstelland (34) en Haaglanden (22). De Rotterdamse politie gaat eind deze maand de wijkpolitie fors versterken. In één keer worden 240 buurtagenten geïnstalleerd. Later volgen er meer. Ze krijgen een toezichthoudende en handhavende taak, maar moeten ook ingrijpen wanneer de situatie uit de hand dreigt te lopen. "Kennen en gekend worden zal essentieel zijn voor de buurtagent. Hij moet weten wat er leeft. Hij moet op pad gaan en zijn netwerk opbouwen", zei de Rotterdamse hoofdcommissaris A. Meijboom gisteren in zijn nieuwjaarstoespraak.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.