De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 3 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Supermarkt bezorgd
over wisselgeld

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Supermarkten en grootgrutters maken zich grote zorgen over het dreigend tekort aan wisselgeld in euro's. Volgens een woordvoerster van de brancheorganisatie van supermarkten in ons land (CBL) betalen veel klanten met grote coupures.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 28kb)
Veel klanten betalen in winkels nog met guldens. Zij krijgen dan wisselgeld in euro's terug. (Foto: Bob Friedlander)
"Mensen bieden zelfs biljetten van 200 euro aan. Daar hoef je er maar een paar van te hebben en je bent door je eurowisselgeld heen", meent René Roorda, adjunct-directeur van het CBL, die eraan toevoegt dat vandaag al een groot deel van de supers zonder kleine bankbiljetten zit. "Wij adviseren de ondernemers om vanaf vandaag dan ook geen grote biljetten meer te accepteren voor kleine aankopen."

Ondernemersorganisatie MKB Nederland verwacht voor de eerste dagen niet veel problemen. "Het merendeel van de winkeliers heeft voor een week wisselgeld in huis", zegt secretaris Els Prins. "Bijbestellen is mogelijk. TPG rijdt en zolang het niet ijzelt, is er weinig aan de hand."

Wel constateert Prins net als het CBL een tekort aan 'kleine' bankbiljetten.

"Als klanten te vaak goedkope producten zoals bijvoorbeeld een half brood of een rol drop betalen met biljetten van 50 of 100 euro dan wordt de ondernemer een wisselkantoor. En dat is nu juist niet de bedoeling."

Roorda noemt het zelfs triest dat banken niet meewerken aan de afspraak dat zij de eerste dagen alleen biljetten van 5, 10, 20 en 50 euro zouden aanbieden in geldautomaten.

De banken geven aan het probleem van de grote coupures inmiddels te hebben opgelost. De laatste restjes van 25 en 50 guldenbiljetten zijn uit de automaten gehaald, waardoor nu volgens afspraak 40 procent van de uitgegeven biljetten 5 euro is.

Nadat Nederlanders op nieuwjaarsdag voor een recordbedrag uit de pinautomaat trokken, was het gisteren bij het merendeel van de flappentaps extreem rustig. Volgens Interpay, de organisatie die verantwoordelijk is voor al het betalingsverkeer, is Nederland aan het bijkomen van de feestdagen. "Januari is altijd een rustige maand. Mensen doen na de drukte van kerst en oudjaar alleen de noodzakelijke boodschappen", zegt de Interpay-woordvoerder.

Landgenoten die hun gratis eurokit nog niet hebben opgehaald kunnen dat ook de komende dagen nog doen bij de Hema, CombiFoto of Shell, zo bevestigt De Nederlandsche Bank. Ook zijn de muntensets voor de personen die geen waardebon meer hebben te koop bij deze bedrijven.

In de meeste winkels was het overigens vanochtend zelfs rustiger dan normaal. Wel stonden klanten langer in de rij voor de kassa, caissières moeten duidelijk nog wennen aan het omrekenen. "De Nederlandse consument lijkt hier vooralsnog alle begrip voor te hebben en wacht geduldig", zegt de CBL-woordvoerster.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.