De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Het Jaarboek 2001 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Dubbelslag Sven Hannawald beëindigt langdurige crisis
ZWEEFVLIEGER
VAN GEWICHT

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 8kb)
Na twintig maanden zonder zege gaat de zon weer schijnen voor Sven Hannawald. (Foto: REUTERS)
GARMISCH PARTENKIRCHEN - Na twintig maanden zonder zege gaat de zon weer schijnen voor Sven Hannawald. De Duitser, die nog maar twee jaar geleden wereldkampioen werd bij het skivliegen, won gistermiddag ook de tweede wedstrijd van de vierschansentournee. Na Oberstdorf schreef het lichtgewicht uit Hinterzarten de traditionele nieuwjaarswedstrijd in Garmisch Partenkirchen op zijn naam. Via 122,5 en 125 meter, wat goed was voor de beste sprong van de dag, hield hij de Oostenrijker Andreas Widhölzl en de Pool Adam Malysz achter zich. "Ik weet eigenlijk niet wat ik zeggen moet. Dit is fenomenaal. Mijn vreugde is ultiem", hakkelde de man, die afgelopen voorjaar door een diep dal ging.

De grote namen in het skispringen zijn momenteel Martin Schmitt en Malysz. Schmitt is momenteel nog ver verwijderd van zijn topvorm. De Duitser werd bij de opening in Oberstdorf slechts negentiende. Gisteren maakte hij een acceptabele tweede sprong die uiteindelijk goed was voor een achtste positie. Malysz, die tot nu toe zes van de tien World Cups op zijn naam schreef, zette de slechtste prestatie van het seizoen neer.

Met twee zeges is Hannawald op weg naar de toernooizege. Zijn voorsprong op de nummer twee in het klassement, Malysz, is ruim twintig punten. "Dat is omgerekend elf of twaalf meter. Een goed voorteken", rekende ex-teamgenoot Dieter Thoma zijn landgenoot tot de grote favoriet voor de eindzege. Nooit in de geschiedenis schreef één skispringer alle vier de wedstrijden op zijn naam. Hannawald moet het karwei op 4 januari in Innsbruck en op 6 januari in Bischofshofen afmaken.

"De omgebouwde schans op Bergisel ligt mij wel. In Bischofshofen heb ik het schansrecord. We zullen eens kijken wat er allemaal nog kan", keek de 27-jarige winnaar voorzichtig vooruit.

In het Olympia-stadion, met 35.000 mensen bomvol, kende de euforie onderhand geen grenzen. In het ijskoude finishgebied werd het een zinderende finale. Door zijn doortastende optreden kan Hannawald nu de eerste Duitse winnaar worden sinds Jens Weissflog, het voormalige Oost-Duitse Milchgesicht in het seizoen 1995-1996. "Het ging hier tussen Widhölzl en mij. Mijn polsslag liep op naar 200 slagen per minuut en ik kreeg naar mijn gevoel bijna een hartaanval", wist Hannawald alle ogen op zich gericht.

De vierschansentoernee maakt deel uit van de World Cup, die de springers een half jaar lang wereldwijd bezighoudt. In die World Cup leidt Malysz nog soeverein met 915 punten. Omdat Hannawald na zijn winst in Titisee-Neustadt binnen drie dagen een dubbelslag maakte, klom hij op naar de tweede plaats in dat algemeen klassement. De 599 punten houden de Oostenrijker Hollwarth op respectabele afstand.

Het heeft Hannawald samen met Malysz tot absolute favoriet gebombardeerd voor Salt Lake City. In Duitsland zegt men dat de nieuwe Hannawald is opgestaan. "Ik ben erg boos op hem geweest. Er werden al de nodige vraagtekens bij mijn team gezet", reageerde de nationale trainer Reinhard Hess. "Met deze zeges heeft hij zijn innerlijke Schweinhund overwonnen en de absolute wil om te winnen gedemonstreerd."

De vergelijking van trainer Wolfgang Steiert zegt ook veel. Volgens hem is Martin Schmitt een 'straaljager, die het van zijn explosiviteit moet hebben'. Hannawald is meer een 'zweefvlieger'. In dat licht is het niet vreemd dat Hannawald lange tijd van boulimie werd verdacht. Hij at minimaal en zag eruit als een vliegend skelet. Hannawald vocht bijna twee jaar lang tegen een vicieuze cirkel. Hij viel af, waardoor hij te veel kracht verloor. En kwam weer aan, wat inleveren van vliegvermogen betekende.

Uit dat diepe dal kroop hij net op tijd weg. In het Duitse kamp werd er alles aan gedaan om hem geestelijk 'om te krijgen'. Hannawald: "Ik eet nu alles wat op tafel komt." De krachttraining van afgelopen zomer maakte hem drie kilogram zwaarder, waardoor de 1,84 lange atleet nu 67 kilogram op de teller brengt.

De toegenomen kracht is belangrijk voor de afzet, terwijl het vlieggevoel er nu niet onder heeft geleden. "Het is weer helemaal terug. Ik heb eindelijk weer plezier op de schans". Hij beloofde opvallend ontspannen meer sprongen van gewicht.

Garmisch-Partenkirchen. Vierschansentoernee skispringen.Tweede wedstrijd: 1. Hannawald (Dui) 264,5 punten (122,5+125 m), 2. Widhölzl (Oos) 262,8 (122+124), 3. Malysz (Pol) 259,7 (121,5+122,5), 4. Yamada (Jap) 259,2 (120+124,5), 5. Ammann (Zwi) 253,9 (120+120,5), 6. Hautamaki (Fin) 252 (116,5+123,5). Niet gekwalificeerd: Mayr (Ned).

Stand Vierschansentoernee: 1. Hannawald 524,7 punten, 2. Malysz 504,8, 3. Ammann 502,6.

Stand WB: 1. Malysz 915 punten, 2. Hannawald 599, 3. Höllwarth (Oos) 433.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.