De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Het Jaarboek 2001 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Van der Poel gaat WK-parcours aanpassen
Groenendaal
toegejuicht

Van onze sportcorrespondent

   
 

BAAL - Adri van der Poel is van plan om het parcours van het wereldkampioenschap veldrijden op 2 en 3 februari in het Belgische Zolder enigszins aan te passen. Na het incident in Diegem, waarbij Richard Groenendaal door het lint ging en een toeschouwer sloeg, ziet de oud-wereldkampioen in dat de afstand tussen publiek en renners wat groter moet worden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 26kb)
De GP mag dan wel zijn naam dragen, maar Sven Nijs (l) moet in zijn meerdere erkennen in landgenoot Mario de Clercq (r), die in Baal met de zege aan de haal gaat. (Foto: Cor Vos)
"Het is natuurlijk niet goed te praten dat Richard zich afreageert op een scheldende toeschouwer, maar ik begrijp het wel. Een aantal Belgische fans is al het hele seizoen tegen hem bezig. En als het dan niet wil lukken, is de maat op een bepaald moment vol. Maar dan mag je het recht niet in eigen hand nemen", vindt Van der Poel, die als lid van de commissie veldrijden van de UCI verantwoordelijk is voor het WK-parcours.

"In Zolder is er voor een deel een parallelparcours, waardoor de toeschouwers aan één kant wat verder van de renners staan. Ik wil aan de andere kant een dubbele afzetting, zodat de afstand met de renners minimaal een halve meter wordt. We moeten voorkomen dat het publiek de wedstrijd kan beïnvloeden en renners kan aanraken, duwen of slaan. Er heerste de laatste week op de parcoursen in België een dreigende sfeer, waarbij de fans zich vooral afreageerden op de Nederlanders. Niet alleen Groenendaal, maar ook junioren kregen de volle laag. Omdat Richard de laatste weken niet goed reed, was hij uiteraard een gemakkelijk slachtoffer."

Op Nieuwjaarsdag was de 'affaire Groenendaal' tijdens de Grand Prix Sven Nijs nog steeds het gespreksthema. De trouwe veldritfans namen het over het algemeen op voor Groenendaal, die tijdens de wedstrijd hartstochtelijk werd toegejuicht door de voornamelijk Belgische toeschouwers. De Nederlandse kampioen reed voor het eerst sinds weken ook weer een goede wedstrijd. Pas in de voorlaatste ronde moest hij Sven Nijs en Mario de Clercq laten gaan en ook Ben Berden versloeg Groenendaal, die als vierde finishte.

"Door alle ellende van de laatste weken kwam ik in de slotfase wedstrijdritme tekort. Ik heb in die periode immers amper nog een wedstrijd fatsoenlijk uitgereden. Maar het gaat gelukkig weer de goede kant op", aldus Groenendaal na afloop van de wedstrijd.

Uitslag Grote Prijs Sven Nijs: 1. Mario de Clercq (Bel); 2. Sven Nijs (Bel); 3. Ben Berden (Bel) 4. Richard Groenendaal (Ned); 8. Gerben de Knegt (Ned); 9. Wim de Vos (Ned).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.