De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Het Jaarboek 2001 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Politici staan machteloos
in Argentijnse wanorde

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - De politici van Argentinië weten zich geen raad met de financiële crisis die het land geselt. De ongekend diepe recessie en de bijbehorende sociale scheefgroei heeft al twee staatshoofden verslonden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Het haastig geformuleerde economisch beleid van kerstpresident Rodriguez Saá is van de baan. (Foto: REUTERS)
Het land is sinds vrijdagavond opnieuw stuurloos na het plotselinge aftreden van president Rodríguez Saá, die slechts zeven dagen aan de macht was. Er ontbreken bekwame kandidaten voor zijn opvolging.

In afwachting van een enigszins samenhangend regeringsbeleid en uit angst voor een hervatting van de kapitaalvlucht die Argentinië eerder bijna twintig miljard dollar aan deviezen kostte, blijven de meeste banktegoeden bevroren. Het is de Argentijnen slechts toegestaan om per maand duizend dollars of peso's in contanten op te nemen van bankrekeningen.

Ruim $64 miljard aan termijnbeleggingen zijn geblokkeerd. Volgens de laatste cijfers van de Centrale Bank in Buenos Aires is er van dit totaal aan deposito's nog amper $14 miljard voorhanden. Het ontbrekende deel is aan de nationale overheid geleend in de vorm van staatsobligaties. Het leeuwendeel van deze $50 miljard is reeds uitgegeven aan schuldbetalingen en de financiering van begrotingstekorten.

Tijdens een bijeenkomst op zondag van economen van de Peronistische Partij en enkele directieleden van de centrale bank is voorgesteld om de nu reeds twee weken lange bankvakantie om te zetten in een wettelijk geregelde blokkade van de tegoeden. Deze zou in principe moeten gelden voor onbepaalde tijd, maar met een herziening om de zes maanden. Deposito's van minder dan drieduizend dollar zouden evenwel buiten de maatregel kunnen vallen.

Met de val van kerstpresident Rodríguez Saá is ook diens haastig geformuleerde economische beleid van de baan. De introductie van een derde en dit keer ongedekte munteenheid gaat voorlopig niet door. Met de Argentino dacht Saá de bedrijvigheid in het land te kunnen aanwakkeren. De inmiddels ook teruggetreden president-directeur van de staatsbank Banco de la Nación, David Exposito, wilde zelfs voor $15 miljard aan Argentinos laten drukken en voorspelde dat zelfs een dergelijk omvangrijke emissie de reeds latente inflatie niet zou aanwakkeren. Er was binnen en buiten Argentinië amper een econoom te vinden die Exposito's fabeltje kon geloven. De drukkerijen waar de Argentino in aanmaak was hebben de geldpersen inmiddels weer uitgeschakeld.

Hoe een volgende regering de financiële wanorde gaat aanpakken is een raadsel. Niet alleen ontbreken de fondsen voor het uitbetalen van bankrekeninghouders, ook de financiering van de reeds sterk gereduceerde lopen staatsuitgaven is een probleem. De belastinginkomsten in de tweede helft van december zijn volgens voorlopige berekeningen minstens 34% lager dan die over dezelfde periode van het jaar daarvoor.

Op hulp uit het buitenland hoeft de volgende president niet te wachten. Zonder gesprekspartner in Buenos Aires kan het Internationale Monetaire Fonds (IMF) niets ondernemen. Bovendien gaf het fonds al eerder te kennen weinig te voelen voor het hervatten van de financiële hulp aan Argentinië. Ook de Amerikaanse regering geeft geen thuis. Minister Paul O'Neill van Financiën verklaart bij herhaling geen enkel nut te zien in het helpen van 'probleemlanden'. President George W. Bush beperkte zich tot de opmerking dat hij erop vertrouwd dat Argentinië zich als natie zal weten te handhaven tot de volgende verkiezingen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.