De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Het Jaarboek 2001 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vuurzee slaat toe in buitenwijken Sydney
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Bosbranden zijn opgerukt tot aan de noordelijke buitenwijken van de Australische metropool Sydney. Steeds meer mensen worden geëvacueerd. (Foto: EPA)
SYDNEY - Wat iedereen in New South Wales al dagenlang vreesde, werd gisteren werkelijkheid. De enorme branden die al een week het zuidoosten van Australië teisteren, hebben de buitenwijken van Sydney bereikt. In plaats van een rustige nieuwjaarsdag met familie en vrienden, moesten duizenden mensen gisteren hals over kop hun woning ontvluchten. In de wetenschap dat ze vandaag misschien alles kwijt zijn wat ze moesten achterlaten.

De nieuwste brandhaard is volgens de autoriteiten wederom het werk van een pyromaan. Halverwege de middag brak brand uit in het parkland bij Pennant Hills, een woonwijk aan de noordrand van Sydney. Binnen de kortste keren waren de bossen omgetoverd in een grote vuurzee. Dikke, dreigende rookwolken hingen over de straten terwijl bewoners wanhopig met emmers en tuinslangen hun huizen en tuinen nat hielden. Voor zover ze dat nog mochten, want honderden gezinnen werden op last van de brandweer uit voorzorg geëvacueerd.

Pennant Hills was niet de enige nieuwe brandhaard die gisteren ontstond, ook ten zuiden van Sydney moesten dorpen worden geëvacueerd. De laatste keer dat een verwoestende brand door Sydney raasde, in 1994, begon de ellende ook in deze buitenwijk. Het vuur sprong toen over de rivier naar het nationale park Lane Cove. En daarna was er geen houden meer aan.

De brandweer zegt dit keer beter voorbereid te zijn en ook over betere middelen te beschikken. Maar als gisteren iets duidelijk werd, dan is het wel dat bosbranden van dit formaat nauwelijks controleerbaar zijn. De hoge temperaturen en harde westenwind die aanvankelijk waren voorspeld voor zondag, arriveerden gisteren alsnog en met alle gevolgen van dien.

Harde wind

Waar talloze brandhaarden de afgelopen dagen in toom waren gehouden, sprong het vuur nu op cruciale plaatsen over de in allerijl aangebrachte brandgangen heen. Blushelikopters konden hun werk vaak niet doen vanwege de rookontwikkeling en de harde wind. Brandweereenheden moesten hun werk staken en zich uit de voeten maken om het vege lijf te redden. Het aantal brandhaarden was de afgelopen dagen teruggebracht van ruim honderd naar zeventig. Gisteravond lag dat aantal alweer boven de honderd. De schade loopt inmiddels in de tientallen miljoenen dollars. Een gebied groter dan de provincie Noord-Brabant is inmiddels omgetoverd in een zwarte, kale vlakte. Voor vandaag worden wederom harde wind en temperaturen boven de 35 graden Celsius voorspeld. "En onder die omstandigheden wordt het elk uur moeilijker om alle huizen in al die wijken, dorpen en steden te beschermen", aldus John Winter van het commandocentrum van de brandweer in Sydney.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.