De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Het Jaarboek 2001 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Chaos Argentinië verscherpt
door twist peronisten

Van onze correspondent

   
 

BUENOS AIRES - Het nationale congres van Argentinië is voor een spoedzitting bijeengeroepen om uit zijn midden een president te benoemen, nu Rodríguez Saá het Casa Rosada-paleis na zeven dagen regeren weer heeft ontruimd.

De uitverkoren afgevaardigde zal aantreden als het vijfde staatshoofd in amper twee weken tijd.

De parlementaire debatten staan in het teken van een hevige stammenstrijd tussen de verschillende stromingen binnen de politiek dominante Peronistische Partij. Ook bestaat er binnen de partij onenigheid over de lengte van de ambtstermijn die de volgende president is gegund en of er in maart al of niet verkiezingen moeten komen.

Terwijl de politici verwikkeld zijn in hun machtsstrijd dobbert Argentinië sinds vrijdagavond stuurloos rond. Het land heeft geen regering. De macht is provisorisch in handen van parlementsvoorzitter Eduardo Camaño die evenwel resoluut weigert om gebruik te maken van de presidentiële bevoegdheden en zei zich te zullen beperken tot het passief wachten op een nieuw staatshoofd.

De laatste crisis in het reeds door een versnelde politieke en economische aftakeling getergde land begon op vrijdagavond toen de peronist Rodríguez Saá ontdekte dat hij als president zelfs de steun moest missen van zijn eigen partij.

Acht van de veertien peronistische provinciegouverneurs lieten het staatshoofd vallen nadat er zich in Buenos Aires en elders in het land opnieuw ernstige broodrellen hadden voorgedaan. Zij betichtten Saá ervan bij zijn besluiten en decreten geen rekening te hebben gehouden met de bestaande machtsverhoudingen en andere politieke gevoeligheden. De gouverneurs hadden ook moeite met het streven van de president om aan te blijven tot 2003. Dit dreigde hun eigen politieke ambities te ondermijnen.

Impasse

Na de plotselinge val van de 'kerstpresident' ontstond een even impasse omdat zijn constitutionele opvolger, senaatsvoorzitter Ramón Puerta, het ronduit vertikte om voor een tweede keer als staatshoofd in te vallen. Puerta besloot uiteindelijk zijn voorzittersfunctie maar neer te leggen om zodoende de weg vrij te maken voor Lagerhuisvoorzitter Eduardo Camaño.

De meest waarschijnlijke kandidaat voor de opvolging van Rodríguez Saá is de senator voor Buenos Aires Eduardo Duhalde die het weekeinde heeft geprobeerd om zijn peronistische collega's warm te maken voor de vorming van een 'regering van nationale redding' die het land door de huidige financiële crisis moet gaan loodsen gedurende de resterende 23 maanden van de oorspronkelijke ambtstermijn. Enkele prominente provinciegouverneurs blijven evenwel hameren op het uitschrijven van vervroegde verkiezingen in een poging zelf beslag te leggen op de macht.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.