De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Het Jaarboek 2001 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Sjaron verbiedt speech voor Palestijnen
   
 

JERUZALEM - De Israëlische premier Ariel Sjaron heeft gisteren zijn veto uitgesproken over een voorstel van president Mosje Katsav het Palestijnse parlement toe te spreken.

Sjarons ingrijpen leidde tot een publieke discussie over het soort gebaren dat Israël zou moeten doen nu het geweld afneemt.

Katsav wilde de Palestijnse afgevaardigden in Ramallah toespreken en een bestand van een jaar voorstellen dat een einde zou moeten maken aan vijftien maanden van strijd. Katsavs functie is echter grotendeels ceremonieel en hij bemoeit zich zelden met het dagelijkse beleid. De toespraak zou hem in de schijnwerpers zetten op een moment dat Israëliërs en Palestijnen beiden intern overleg voeren over de stappen die nodig zijn een einde te maken aan de vicieuze cirkel van geweld. Sjaron voelt op dit moment klaarblijkelijk weinig voor verzoeningsgebaren en wijst er voortdurend op dat de Palestijnse leider Jasser Arafat meer moet doen de aanvallen op Israëli's te laten stoppen. Het geweld is echter aanzienlijk afgenomen sinds Arafat op 16 december een toespraak hield, waarin hij opriep tot beëindiging ervan.

Sjaron vertelde Katsav dat het voorstel een pr-stunt van Arafat is en dat de Israëlische president is misleid, aldus het bureau van de premier. De Israëlische radio meldde dat Katsav "teleurgesteld" was. Katsavs bureau gaf een zeldzame verklaring uit waarin de "toon van de reactie"van het bureau van de premier "onbetamelijk" en "ongepast" wordt genoemd. Israëlische media citeerden anonieme functionarissen van Sjarons bureau die Katsavs voorstel als "stom" zouden hebben gekwalificeerd.

Het idee was afkomstig van de voormalige Arabisch-Israëlische parlementariër Abdel Wahab Darawsheh, die naar het bestand verwees als een 'hudna', een term uit het Arabisch die staat voor non-interventie. Darawsheh zei dat het voorstel de steun had van Arafat.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Sjimon Peres zei tegenover de Israëlische televisie er niet op tegen te zijn dat Katsav, een lid van Sjarons Likoed, het Palestijnse parlement toespreekt. Hij waarschuwde echter tegen pogingen "tegelijkertijd op verschillende niveaus te willen onderhandelen". Peres zei dat, als het bestand nog twee of drie dagen standhoudt, beide partijen kunnen beginnen met de uitvoering van het formele bestandsplan dat vorig jaar is voorgesteld door het hoofd van de CIA, George Tenet.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv kondigde ondertussen aan dat de Amerikaanse gezant Anthony Zinni morgen zal terugkeren naar het Midden-Oosten om te proberen een bestand te bewerkstelligen. Het is het plan dat Zinni vier dagen in Israël zal blijven.

Zinni was half december teruggekeerd naar de Verenigde Staten omdat het geweld in Israël en de Palestijnse gebieden oplaaide en een bestand ver weg leek. Alleen als de kansen op een bestand aanwezig zouden zijn, zou hij na de feestdagen weer terugkeren.

(AP)



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.