De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Het Jaarboek 2001 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Geen grootschalige rellen tijdens jaarwisseling
Veel leed door
vuurwerk

Van onze verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - De jaarwisseling in ons land is, ondanks ongeregeldheden in het Rivierengebied, over het algemeen redelijk rustig verlopen. Wel viel er een dode en waren er talrijke gewonden te betreuren door ongelukken met vuurwerk.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Er werd weer flink op los geknald met de jaarwisseling... (Foto: Frans Jongen)
De vuurwerkdode betrof een 41-jarige inwoner van Krimpen aan de Lek, die met familie in het Belgische Essen (over de grens bij Roosendaal) verbleef. De man wilde een vuurpijl afsteken, maar door nog onbekende oorzaak ontplofte vervolgens een hele doos met knallers in zijn gezicht. Het slachtoffer werd volgens getuigen door de enorme klap met een verminkt gelaat meters weggeslingerd.

Een 57-jarige Rotterdammer werd met ernstige verwondingen aan zijn gezicht en longen in een ziekenhuis opgenomen, nadat een doos met zwaar vuurwerk na het aansteken was ontploft.

De Amsterdamse politie onderzoekt het vuurwerk waardoor in de nieuwjaarsnacht een Chinese toerist levensgevaarlijk gewond raakte. Pal tegenover het politiebureau aan de Nieuwezijds Voorburgwal stak de man een vuurwerkbom aan, die direct in zijn gezicht ontplofte.

Illegaal

Personeel van twee ambulances werd ingezet om de toestand van de gewonde te stabiliseren. De man werd in zorgwekkende toestand naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie is de kans groot dat de man illegaal vuurwerk in zijn bezit had.

Aan de Amsterdamse Weesperzijde liep een 43-jarige man kort na middernacht zwaar letsel op door de ontploffing van vuurwerk. De man moest in een ziekenhuis worden behandeld, maar is buiten levensgevaar.

In Ede verloren een man en een vrouw hun benen. De man had een zelfgemaakte vuurwerkbom in een koker gestopt, deze aan een lantaarnpaal vastgemaakt en de bom aangestoken.

Door de vernietigende explosie die ontstond, werd zowel de 30-jarige vrouw als de 25-jarige man aan de benen geraakt. De twee zijn met zwaar letsel opgenomen in ziekenhuizen in Nijmegen en Utrecht.

Bij een ontploffing van een vuurwerkpijl in een koker liep een 31-jarige man uit De Meern een buikwond op. Een 35-jarige omstander brak door de rondvliegende en vlijmscherpe stukken van de geëxplodeerde buis zijn scheenbeen.

Bom

Door een vuurwerkexplosie in Bemmel liepen vier mensen, onder wie een jongetje van zes jaar, verwondingen op. Volgens de politie hadden jongelui een grote doos met waarschijnlijk illegaal vuurwerk op straat met zware keien omringd. Toen het knalwerk ontplofte, troffen rondvliegende stenen het viertal: het jongetje en zijn 42-jarige moeder moesten in een ziekenhuis in Nijmegen worden opgenomen. Een 55-jarige Bemmelnaar en zijn echtgenote (45) raakten lichtgewond.

Een 42-jarige man uit Zeist raakte gewond aan neus, tanden en lip toen enkele pijpen die hij met vuurwerk had volgepropt in zijn gezicht uit elkaar klapten. Twee mannen uit Delft (20 en 21 jaar) liepen gisternacht brandwonden op nadat zij een brandstapel met benzine hadden aangestoken.

Een 43-jarige man uit Hengelo liep zware verwondingen op doordat zijn buurman had gestunt met een mortierbom. De 54-jarige buurman had op straat de bom in een pijp gestopt, maar het projectiel viel bij het afsteken om en trof de 43-jarige man, die daardoor een gapende wond in zijn bovenbeen opliep.

In Almere zijn tijdens de jaarwisseling negen mensen die door vuurwerk gewond waren geraakt, in het ziekenhuis van Almere-Stad opgenomen. In ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord bleef het rustig op de eerste hulp.

In het Brabantse Bergen op Zoom raakte een persoon door vuurwerk gewond. In het ziekenhuis van Roosendaal werden drie vuurwerkslachtoffers aan hun verwondingen behandeld. In Haarsteeg brandde een rietgedekte boerderij geheel uit door een vuurpijl. De schade loopt in de honderdduizenden guldens.

Arrestaties

Verliep de jaarwisseling op de meeste plaatsen in het land, waaronder de grote steden, volgens de politie 'betrekkelijk rustig', in de Betuwe ontstonden wel rellen tijdens de traditionele vreugdevuren die jongeren in de verscheidene dorpen met autobanden en kerstbomen aanlegden. De politie arresteerde in totaal 32 mensen.

Zo dreef de politie in Opheusden 150 rellende feestgangers uiteen. In het dorp Asperen bekogelden dertig jongeren de brandweer, die op de Stadswal een groot feestvuur aan het blussen was. Vijf relschoppers werden in de boeien geslagen. Ook in Waardenburg bekogelden jongeren de brandweer met vuurwerk en stenen. In Ochten gingen dertig cafébezoekers met elkaar op de vuist: twee vechtersbazen van 21 en 36 jaar uit Geldermalsen en Ochten werden gearresteerd.

In de regio Leiden en Gouda hield de politie Hollands-Midden vijftig mensen aan die zich schuldig maakten aan onder meer brandstichting en vernielingen. Bij een steekpartij in een Apeldoorns café vielen vier gewonden. Twee mannen van 19 en 22 jaar uit Apeldoorn werden aangehouden. Over de toedracht van de steekpartij was gisteren nog niets bekend.

De jaarwisseling in het noorden van het land verliep rustig. In Friesland kwamen bij de politie wel veel klachten binnen over het carbidschieten. In Birdaard en Stiens werden negen jongeren gearresteerd die weigerden weg te gaan toen brandweer vreugdevuren wilde blussen.

In de Groningse Oosterparkbuurt moest de mobiele eenheid in actie komen toen een groep jongeren een leegstaand huis wilde slopen. De rust keerde echter snel weer terug.

In Zwolle heeft een 23-jarige relschopper zichzelf een gebroken been bezorgd. De man, die betrokken was geraakt bij een caféruzie in de binnenstad, was een agent te lijf gegaan. De onverlaat trapte daarbij van zich af, maar raakte daarbij de ruit van een auto.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.