De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Het Jaarboek 2001 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Wellink: Lever laatste guldens pas over maand in!
Muntregen bij supers

Van een onzer verslaggevers

   
 

EINDHOVEN - Nederland lijkt oudejaarsdag gekozen te hebben om het oude muntgeld massaal te dumpen. Niet alleen bij de Grenswisselkantoren, waar veel mensen hun restjes aan buitenlands geld in guldens omwisselden, liep het storm. Ook in de supermarkt stond het rijen dik, omdat veel klanten hun boodschappen met hun laatste stuivers, dubbeltjes en kwartjes wilden afrekenen. Dit vaak tot afgrijzen van de chef, want die blijkt allesbehalve blij met de bulk aan kleingeld.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (100x150, 4kb)
Omrekenen aan de kassa: op Schiphol Plaza was deze caissière gisteren volop in de weer met een euro-calculator.
President Wellink van De Nederlandsche Bank riep gisteren op om voortaan alleen met euro's te betalen, en de guldens die over zijn minstens een maand opzij te leggen. De omwisselingsproblemen worden dan tot een minimum beperkt. Ook de winkeliers verzocht Wellink de guldenmunten gesorteerd in te leveren. Hij wees daarbij op de beloning van 11 euro die voor elke gesorteerde zak met guldenmunten kan worden ontvangen.

Duitse tankstations in de grensstreek werden massaal bezocht door Nederlanders die hun laatste Duitse marken kwijt wilden. De omzet van een gemiddeld pompstation aan de grens met ons land was oudejaarsdag zo'n 20% hoger dan normaal.

Veel supermarkten hebben inmiddels een limiet gesteld aan het innemen van de muntjes. Volgens Ad van der Heijden, filiaalleider van de grootste Albert Heijn van Eindhoven, heeft eenderde van alle klanten die normaal pint de laatste week contant betaald. "Wij tellen het vaak niet eens na als iemand met kokertjes met dubbeltjes en stuivers komt aanzetten", aldus Van der Heijden. "Dat kost ons te veel tijd."

"Ik heb maandag de hele dag boodschappen gedaan", zegt de 80-jarige Annie Taphorn uit Eindhoven. "Ik ben wel vier keer naar 'Appie' geweest. Ze zien me daar de hele week niet meer, want ik heb genoeg in huis. Op 95 cent na ben ik ook al mijn kleingeld kwijt. En die gooi ik zondag wel in de kerkschaal."

Het kleingeld leidde vaak tot woedende taferelen aan de kassa's. "Vervelend", meldt Stefan Derksen, bedrijfsleider van het Albert Heijn-filiaal aan de Eindhovense Petrus Canisiuslaan. "De mensen keren hun spaarpot gewoon om. Alstublieft, voor 50 gulden aan dubbeltjes. Voor de klant die in de rij staat is dat natuurlijk niet leuk. Maar ook voor ons niet, het past niet eens meer in de kassa-lades."

Grens

"Onze streefregel is maximaal vijftien gulden aan kleingeld", stelt AH-caissière Karina Aoulad (18). "Maar sommige klanten pikken dat niet. Die worden boos. Zij eisen gewoon dat we die centen aannemen. Anderen zeggen 'prima, niks aan de hand, dan gaan we volgende week wel naar de bank'. "

Bedrijfsleider Derksen spreekt van een enorme drukte: "Tot een bepaald punt kunnen we eraan voldoen. Maar we zijn natuurlijk geen bank. We hebben ook geen wisselfunctie. Als je het mij vraagt, is oudejaarsdag voor veel mensen, vooral ouderen, meer een psychologische grens. Zij willen hun oude geld gewoon kwijt, het liefst nog voor twaalf uur."



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.