De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Het Jaarboek 2001 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  In café heerst
de gulden nog

   
 

AMSTERDAM - De euro mag dan officieel een feit zijn, in de Nederlandse horecagelegenheden was op oudejaarsnacht de gulden nog eventjes oppermachtig. Caféhouders kwamen als eerste ondernemers met de nieuwe munt in aanraking, maar waakten ervoor massaal als wisselkantoor te fungeren.

Allerlei methodes werden ingezet om een chaos te voorkomen, zo blijkt uit de rondgang die de Euromonitor-studententeams in opdracht van ING Economisch Bureau en De Telegraaf vlak na de jaarwisseling maakten.

Sommige cafés hadden een speciale kassa ingesteld, waar guldens konden worden ingewisseld voor euro's. Maar in de meeste horecagelegenheden werd nog gewoon met guldens betaald, niet zelden omdat de uitbater de euro nog niet accepteerde. Ook moesten voor veel feesten van tevoren (met guldens) toegangskaarten worden aangeschaft. Vervolgens kon er op deze partijen onbeperkt gedronken en gegeten worden, zodat er geen euro's aan te pas kwamen. Opvallend is overigens dat menig Amsterdams restaurant nog louter guldenprijzen op de kaart weergeeft.

De horeca op het Maastrichtse Vrijthof speelde wel heel snel in op de nieuwe munt. In de loop van de nacht steeg de prijs van glühwein namelijk van 4 gulden naar 2 euro (Hlf. 4,40), een prijsstijging van 10%. Elders in de geboortestad van de euro vielen de stapels met wisselgeld naast de kassa op: de veiligheid werd ondergeschikt gemaakt aan een vlotte bediening van de grote schare klanten.

Een filiaal van een grote snackketen in Bussum maakte duidelijk niet als wisselkantoor te willen fungeren. 'Wij zijn geen bank', zo werd door middel van een plakkaat achter het raam duidelijk gemaakt: biljetten van 50 en 100 gulden voor een patatje worden net als de grote eurocoupures niet geaccepteerd.

Niet alle ondernemers hadden zich optimaal voorbereid op 'E-day'. De uitbater van een avondwinkel in Groningen had met de beste bedoelingen extra guldens in plaats van euro's ingeslagen, waardoor hij nog niet met de nieuwe munt kon terugbetalen. Taxichauffeurs in de Martinistad waren beter op de hoogte. De meesten waren ruim voorzien van euro-wisselgeld, maar opvallend veel klanten besloten een ruime guldenfooi te geven. Ook tankstations kregen te maken met opvallend goedgeefse klanten. Overigens doken in het noorden des lands ook al de eerste Duitse euromunten op.

Niet alleen in de horeca, maar ook in de rest van het midden- en kleinbedrijf wordt van alles bedacht om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Een banketbakkerij in Bussum maant klanten tot geduld met op papier gezette 'spelregels' en geeft boven bedragen van zeven euro 3% korting als met de chipknip/chipper of pinpas betaald wordt. Net als elders in het land worden gemengde betalingen niet geaccepteerd: te veel rekenwerk voor het toch al zwaarbelaste winkelpersoneel.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.