De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 2 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Het Jaarboek 2001 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nederland in de rij voor de euro

Van onze verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
In de rij voor de eerste euro's... (Foto: Frans Jongen)
AMSTERDAM - De omschakeling van de gulden naar de euro is in ons land opvallend goed verlopen. Miljoenen Nederlanders hebben de nieuwe munt dan ook met veel champagne en vuurwerk binnengehaald. Nieuwjaarsdag stond bij veel Nederlanders in het teken van euro's bemachtigen. Op verschillende plaatsen in het land stonden mensen in lange rijen geduldig bij de pinautomaten te wachten. Op het eind van de middag hadden maar liefst 2 miljoen Nederlanders al eurobiljetten uit de automaten getrokken.

Tankstations

Behalve geldautomaten blijken ook tankstations een gewild euro-afhaalpunt. Pomphouders werden gisteren massaal bezocht door klanten die een rol drop of een pak koeken kwamen kopen. Volgens olieconcern Shell betalen deze consumenten met groot Nederlands briefgeld om op die manier zoveel mogelijk euro's als wisselgeld terug te krijgen. "Wij gaan echt niet voor wisselkantoor spelen", zegt een Shell-woordvoerder, die zich tevens beklaagt over mensen die met briefjes van 50 euro een kleine aankoop willen betalen.

Het merendeel van de 6200 geldautomaten blijkt voornamelijk grote coupures te verstrekken. Hoewel de banken hadden toegezegd de flappentappen te voorzien van kleine briefjes van 5, 10 en 20 euro, kwamen op deze eerste dag van het eurojaar vooral coupures van 50 euro uit de machine. Volgens de verschillende banken gebeurt dit als de voorraad kleine briefjes op is.

Gepikeerd

MKB Nederland, de organisatie van het midden- en kleinbedrijf, toonde zich gisteren gepikeerd over deze situatie. "Als mensen met groot briefgeld gaan winkelen, komt de detailhandel in enorme problemen. Bovendien leidt dit tot een aanslag op de voorraad wisselgeld van winkeliers." De Nederlandsche Bank bevestigde gisteren dat er weinig briefjes van vijf uit de automaten komen. "De kleine briefjes zijn blijkbaar al uitgegeven als gevolg van de grote vraag naar eurobiljetten."

Uiteraard stond gisteren tijdens de oud en nieuw-viering niet alleen Nederland in het teken van de euro.

In de vroege uurtjes werden in de hele eurozone 300.000 geldopnames geregistreerd, zeven transacties per seconde. De Belgen vestigden met zes transacties per seconde een nieuw record.

In Berlijn verzamelden zich 1,2 miljoen mensen bij de Brandenburger Tor, waar een groots vuurwerk werd afgestoken. Ook Athene keek niet op een paar centen en begroette de euro met een enorm vuurwerkspektakel. In Brussel werd de euro verwelkomd met een grote licht- en vuurwerkshow.

Sommigen kusten de nieuwe biljetten, anderen hadden er toch een andere voorstelling van. "Ze lijken niet echt", "Wat zijn ze klein", "Wat een rare kleuren" en "Het ruikt niet naar geld" waren de meest gehoorde commentaren van de critici. Een 57- jarige vrouw die in Frankfurt de festiviteiten meevierde op het plein voor de Europese Centrale Bank zei: "Nu ik het geld in mijn handen heb voel ik meer verbondenheid, net of alle Europeanen dezelfde taal spreken." De Finnen waren praktischer: "Ik ga lekker een weekje naar de zon op de Canarische Eilanden (Spanje) en daar kan ik nu mooi met euro's betalen", aldus een druk pinnende Finse.

In de landen die niet meedoen, Engeland, Zweden en Denemarken, werd het onderwerp ofwel zorgvuldig gemeden ofwel deed men schamper. De Britse kranten sprake van een onzekere sprong in het diepe. "Hun geld, onze toekomst?" kopte de Guardian. "Europa's sprong in het onbekende", meent de Daily Telegraph en de Britse boulevardkrant de Sun ziet de euro als een politiek gevaar. "Godzijdank heeft het Verenigd Koninkrijk geen euro. Die is een stap in de richting van een verenigd Europa waar bureaucraten in Brussel en een paar bankiers in Frankfurt het voor het zeggen hebben."



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 2 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.