
|
'Weg met het corrupte hof' staat op het bord van een demonstrant. (Foto: REUTERS)
|
SANTIAGO - Tienduizenden Argentijnen hebben dit weekeinde opnieuw blijk gegeven van hun onvrede met de politieke en economische crisis door al rammelend op lege potten en pannen het centrum van Buenos Aires over te nemen. Amper een week nadat hevige straatprotesten de toenmalige president Fernando de la Rúa ertoe dwongen het Casa Rosada-paleis te ontruimen, veroorzaakten de betogingen in de nacht van vrijdag op zaterdag de val van het voltallige kabinet van de pas aangetreden Rodríguez Saá.
De manifestaties waren gericht tegen enkele ministers en staatssecretarissen van de nieuwe regering die eerder in opspraak waren gekomen wegens corruptie en machtsmisbruik. Ook eisten de betogers het vertrek van de rechters van de hoge raad die vrijdag een vonnis vernietigden van een lager tribunaal dat eerder in de week de restricties op de circulatie van contant geld onwettig had verklaard.
Zaterdagochtend bestormden betogers het parlementsgebouw, waar zij ernstige vernielingen aanrichtten voordat zij door de politie werden verdreven. De relschoppers hielden daarna huis in het centrum van Buenos Aires.
President Saá blijkt veel minder sterk in de schoenen staan dan aanvankelijk leek. Binnen zijn Peronistische Partij bestaat er groeiende onenigheid of er in maart aanstaande, zoals eerder afgesproken, verkiezingen moeten komen. Sommige voormannen vinden dat de huidige interim-regering de resterende twee jaar van De la Rúa's ambtstermijn maar beter kan uitzitten. Andere peronistische leiders willen hier niets van weten en vermoeden dat Saá een soort paleiscoup in voorbereiding heeft. Zij betichten de president van verraad en arbitrair handelen.
Feit is dat president Saá, in tegenstelling tot zijn voorganger, wel heel bedreven is in het nemen van besluiten en het uitvaardigen van decreten maar hierbij vaak ook ondoordacht te werk gaat.
Zo wil hij bij nader inzien toch maar weer afzien van de introductie van een derde munteenheid, de met veel tamtam aangekondigde Argentino die het land uit de problemen zou moeten halen. Er zijn al ongeveer tien miljard Argentinos in aanmaak. De nieuwe munt heeft evenwel geen enkele concrete dekking, zoals deviezenreserves of goudvoorraden, en zou dus meteen na zijn introductie aan een scherpe ontwaarding onderhevig zijn.
Nu stelt president Saá voor om de kapitaalinjectie die nodig is om de economische bedrijvigheid te herstellen te laten verlopen via een extra uitgifte van het al eerder door provinciale overheden in omloop gebrachte monopoliegeld. Alsof geld geen rol speelt, wil president Saá tevens het minimumloon verdubbelen naar bijna duizend gulden per maand en terloops ook nog met staatsfondsen een miljoen mensen aan het werk zetten. Terwijl Argentinië ontrafelt als natie kijken de omringende landen haast zorgeloos toe. De regeringen van Brazilië, Uruguay, Chili, Peru en Mexico hebben tijdig hun deviezenreserves verhoogd. Van een ongebreidelde kapitaalvlucht uit Zuid-Amerika is geen sprake. Ook de Verenigde Staten en de directie van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) lijken weinig onder de indruk van de problemen en laten doorschemeren dat Argentinië dit keer maar eens zelf het puin moet ruimen.