AMSTERDAM - Terwijl het Nederlands basketbalteam door desinteresse en organisatorische problemen steeds verder wegzakt, bewijzen drie Hollandse jongens in het Amerikaanse Collegebasketball de onveranderd grote potentie die het vaderlandse basketbal nog altijd heeft. De voormalige Astronauts-spelers Raoul Heijnen en Sydmill Harris, beiden tot voor kort uitkomend voor landskampioen Ricoh Astronauts, en ex-Hagenaar Daniel Gadzuric vervullen opvallende rollen bij sterke Universiteitsteams. De 2.10 meter lange Gadzuric is aan het vierde en laatste seizoen bezig voor het roemruchte UCLA. Elk van de drie voorgaande jaren was de verwachting dat hij vroegtijdig in de 'NBA-draft' zou gaan en daarin halverwege de eerste ronde zou worden gekozen. Dat zou hem verzekeren van gegarandeerde miljoenencontracten.
|
Voormalig Astronauts-speler Sydmill Harris heeft bij Texas University meteen de aandacht op zich gevestigd. Nooit eerder debuteerde bij de Texanen een speler met zo'n hoog puntentotaal. (Foto: University of Texas)
|
De bijzonder atletische center koos er echter telkens voor om zijn school af te maken, vooral om zijn basisvaardigheden verder te ontwikkelen vooraleer de sprong in het diepe van de NBA te wagen. Dat leek hem aan het begin van dit seizoen lelijk op te gaan breken. Deels door blessures en deels door vormverlies kwam hij nauwelijks in het stuk voor, waardoor zijn marktwaarde sterk daalde. Er werden al twijfels geuit over zijn toekomst in de NBA. Door de opvallende progressie van zijn teamgenoot Kapono verschoof het zwaartepunt van de UCLA-aanval dan ook naar de afstandschutters.
Langzamerhand eiste Gadzuric echter zijn plaats in de clubhiërarchie weer op. Hij begon weer te scoren, werd weer in de aanval betrokken, en kreeg steeds meer speeltijd. In Washington kwam de ommekeer. De explosieve Hagenaar was ineens weer terug op zijn oude niveau. Met 23 punten en 13 rebounds was hij hoofdverantwoordelijk voor de zwaarbevochten 79-85 uitzege op Washington. Twee dagen later werd hij met 20 punten topscorer in de 74-79 winst bij Washington State.
Het is nog maar 12 maanden geleden dat Raoul Heijnen en Sydmill Harris furore maakten bij Astronauts. Beiden droomden van jongs af aan van een carrière in Amerika. Heijnen vertrok in december van het vorige jaar naar de George Washington University, waar hij de rest van het seizoen met een bijrol genoegen moest nemen. Maar dit jaar is hij al doorgebroken. Heijnen staat vrijwel de volle 40 minuten in het veld en scoort regelmatig in de dubbele cijfers. Hij leidt zijn ploeg in assists en staat tweede in gescoorde punten. Zijn moment van glorie kwam, toen hij - middels 14 punten en maar liefst 11 assists - zich tot de aanjager ontpopte van de sensationele 70-71 uitzege op het veel sterker geachte Mississippi.
Sydmill Harris beleefde dat moment al direct bij zijn debuut voor de University of Texas. Zijn 15 punten tegen de absolute topper Arizona waren, ex aequo, het hoogste puntentotaal waarmee ooit een Texas-speler debuteerde. Sindsdien heeft hij een vaste rol als schutter in het team. Hij staat gemiddeld 15 minuten per wedstrijd in het veld, opvallend veel voor een eerstejaarsspeler, en zijn productie per minuut is bijzonder hoog.