De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Meer garanties verzekerden

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Aankomend voorzitter van het Verbond van Verzekeraars Carlo de Swart - tevens bestuurslid bij bankverzekeraar Fortis - is van plan om binnen een jaar een 'garantiefonds verzekeren' in te stellen. Het fonds, te vergelijken met het SGR in de reisbranche, moet uitkeren zodra consumenten financieel het schip in gaan door fouten van tussenpersonen. "Zo komen we af van die afschuwelijke verhalen in de pers", illustreert De Swart het eigen belang van de verzekeraars.

De Fortis-bestuurder heeft het plan onlangs ingediend bij een werkgroep van het Verbond van Verzekeraars, waar het ophanden zijnde toezicht op assurantieadviseurs wordt voorbereid. "We moeten het idee nog verder uitwerken. Zo weten we nog niet hoe en door wie het fonds gevuld zal worden. Dat kunnen tussenpersonen en verzekeraars gezamenlijk doen, of bijvoorbeeld via een kleine heffing op de premie", aldus De Swart.

De Fortis-bestuurder lijkt zich vooral druk te maken over de imagoschade die de steeds breder wordende stroom van faillissementen en sjoemelende verzekeringsadviseurs aanrichten in de verzekeringsbranche. Onlangs stuurde de Consumentenbond een brandbrief aan minister Zalm (Financiën) over het explosief groeiend aantal faillissementen bij assurantiekantoren. De Swart: "Net als de reissector kennen ook wij enkele rotte appels die bijvoorbeeld de boel laten omvallen en met de noorderzon vertrekken. De consument mag daar in géén geval de dupe van worden. Het garantiefonds zou als laatste vangnet moeten fungeren."

In verreweg de meeste gevallen ligt het financieel risico bij de betrokken verzekeringsmaatschappijen, maar dat vindt De Swart onvoldoende. "Je kunt het juridisch allemaal geregeld hebben; soms is de verzekerde desondanks de dupe." De Fortis-topman verwijst in dit geval naar de Bouwman-affaire, waarbij een keten van assurantiekantoren door malafide praktijken omviel en tientallen verzekerden dupeerde. "Aegon voelde zich moreel verplicht om de schade van betrokkenen te vergoeden. In die situatie had een garantiefonds een prachtige functie kunnen vervullen."

De Consumentenbond is in zijn nopjes met het idee voor een garantiefonds. "Het is goed dat er door de branche zelf wordt nagedacht over de negatieve gevolgen van omvallende assurantiekantoren", stelt een woordvoerder. Van een heffing bovenop de verzekeringspremie kan volgens de bond echter geen sprake zijn. "Verzekeraars moeten zorgen voor een betrouwbaar distributiekanaal. Een vangnet, voor als het desondanks misloopt, dient daarom door hen zelf gefinancierd te worden." Tussenpersonenorganisaties reageren verrast op het plan. Zij zien vooral veel haken en ogen. "Er dient eerst een grondige analyse gemaakt te worden van de implicaties van zo'n garantiefonds. Want biedt het bijvoorbeeld ook garanties bij banken die als intermediair optreden, of bij directe verzekeraars?", aldus Alexander van Voorst Vader, voorzitter van de vereniging van assurantieadviseurs NBVA. Het voorbeeld van de Bouwman-affaire gaat volgens hem mank: "Dat had niets met verzekeren te maken. Bouwman deed aan vermogensbeheer zonder vergunning van De Nederlandssche Bank."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.