AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam is op de laatste handelsdag van het jaar ruimschoots boven de 500-puntengrens gebleven. Positief nieuws uit de Verenigde Staten en Japan wist beleggers niet te inspireren, waardoor de AEX-index vrijdag nauwelijks bewoog en sloot op 506,78 punten. Dat betekende een kleine winst van 2,12 punten (0,42 procent). Ondanks het redelijk positieve slot gaat 2001 de boeken in als een zwaar beursjaar, waarin de AEX meer dan 20 procent aan waarde moest inleveren.
De winnaars en verliezers hielden elkaar vrijdag redelijk in evenwicht. Numico was koploper met een plus van 2,7 procent op 26,18 euro. Ook zwaargewichten als Koninklijke Olie (1,5 procent) en de financials Aegon (1,7 procent) en ING (1,6 procent) beleefden ondanks lage omzetten goede handel.
Onderaan bungelden de technologiefondsen. KPN verloor tot verrassing van nogal wat handelaren ruim 1,5 procent op 5,71 euro. Verder moesten UPC (1,9 procent), Versatel (2,8 procent) en KPNQwest (4,6 procent) fors terug.
Met UPC is meteen de grootste verliezer van dit beursjaar genoemd. Het aandeel van de kabelaar werd in 2001 maar liefst 95,2 procent minder waard, op de voet gevolgd door Versatel dat ruim 89 procent inleverde. Spekkoper was DSM met een koerswinst van bijna 10 procent. De enige andere plus (3,3 procent) op de jaarlijst was voor Gucci. Alle andere hoofdfondsen op de AEX leverden - in meer of mindere mate - in.
"Toch mogen we niet ontevreden zijn", reageerde een handelaar. "Vooral na de aanslagen in de Verenigde Staten hebben de effectenbeurzen wereldwijd zwaar te lijden gehad. Zo hebben we in Amsterdam nog op 376 punten gestaan. Als je dan toch de weer boven de 500 punten belandt, mag je niet klagen."
De MidKap-index, van de middelgrote fondsen, sloot het beursjaar met een winst van 1,2 procent af op 478,82 punten. Ook deze index raakte de afgelopen twaalf maanden ruim 20 procent aan waarde kwijt. Grote uitzondering was maker van machines voor de chipindustrie ASMI, dat een jaarwinst boekte van ruim 100 procent.
Grote vraag is uiteraard hoe het nieuwe handelsjaar zich ontwikkelt. "Eerlijk is eerlijk", zei de handelaar. "Onzekerheid is troef voorlopig. Wat economen en analisten ook beweren: het gaat erom hoe het bestedingspatroon van de consument zich zal ontwikkelen. Als mensen nieuwe koelkasten en auto's kopen, leeft de beurs werkelijk op. Maar als mensen hun geld in de knip houden, zie ik het somber in."