WOERDEN - Gulden of euro's, en wanneer schakelen we nu eigenlijk echt om. Dat lijkt tijdsen deze laatste dagen van december de vraag voor vele horeca-ondernemers. Een ding is duidelijk: het personeel van cafés, snackbars en discotheken moet zich ontpoppen tot ware rekenwonders.
|
Horeca-personeel moet zich bij de omschakeling op de euro ontpoppen tot ware rekenwonders. (Foto: anko stoffels)
|
De branche wordt immers als eerste geconfronteerd met de nieuwe munt. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) verwacht dat er bij ruim 5% van alle betalingen in horecagelegenheden straks iets fout gaat.
Vergissingen die door het omrekenen van de gulden naar de euro onvermijdelijk zijn, kunnen ondernemers in januari dan ook vele duizenden guldens omzet kosten, zo vreest KHN-directeur Jeu Claes. Om al te grote fouten te voorkomen, worden gemengde betalingen door het merendeel van de uitbaters niet geaccepteerd.
"Stel een klant moet €15 afrekenen in een café, en betaalt €10 en Hlf. 25. De ondernemer moet dan na enig rekenwerk €6,34 terugbetalen. Door dergelijke betalingen worden transacties erg ingewikkeld en bovendien tijdrovend", verklaart Claes de beslissing van horeca-exploitanten om gemengde betalingen te weren.
Het merendeel van de kroegen, restaurants en discotheken heeft inmiddels besloten om oudejaarsnacht louter guldens te accepteren, en daarna alleen nog maar euro's. "Wat de betalingen tijdens de oud & nieuw-feesten betreft, kan ik me heel goed voorstellen dat er is gekozen voor betalingen in guldens", zegt de KHN-directeur. "Nederlanders hebben niet eens euro's, dus kan er ook onmogelijk mee betaald worden. Die muntstukken die we allemaal gekregen hebben, zijn echt niet voldoende om een avondje uit van te betalen." Met de beslissing om na de guldennacht meteen over te stappen op de euro, is Claes minder gelukkig. "Het is ook niet verstandig. Op die manier raak je klanten kwijt."
Ondernemers willen dat risico echter wel nemen. "Ik verkoop liever wat minder biertjes, dan dat mijn barpersoneel de hele dag aan het rekenen is. De wachtrijen aan de bar zijn dan niet te overzien. Bovendien heb ik geen idee waar ik de guldens moet laten. De euro's gaan immers in de kassa. Een gulden-emmer onder de toonbank is levensgevaarlijk", meent een Groningse horecaondernemer. Ook in Amsterdam geeft het merendeel van de kroeguitbaters aan vanaf 1 januari louter euro's te accepteren. Via posters in het café worden de klanten al enkele dagen op de hoogte gebracht van de nieuwe en afwijkende betaalwijze. Officieel mag er immers overal tot 28 januari met beide muntsoorten betaald worden. Om die reden hebben De Nederlandsche Bank en de Consumentenbond aangekondigd de winkeliers, die de oude Nederlandse munt de eerste weken van het nieuwe jaar weigeren, op het matje te roepen. "Natuurlijk gaat er geen europolitie de straat op om te controleren. Maar we kunnen de ondernemers wel wijzen op de gemaakte afspraken. Strafbaar zijn de guldenweigeraars echter niet", weet ook Sicco Louw van de Consumentenbond.
Door de overgang naar de nieuwe munt hebben horecaondernemers niet alleen veel kosten gemaakt om de apparatuur aan te passen, ook extra beveiliging is een aanzienlijke kostenpost. "Denk alleen maar eens aan de enorme hoeveelheid wisselgeld. Die is straks in de gelegenheden waar met beide muntsoorten betaald kan worden, gedurende enkele weken vele malen groter." Veel kroegeigenaren geven dan ook toe meer beveiligingsmensen aan het werk te hebben. "Waar die staan? U begrijpt toch wel dat ik dat niet kan zeggen. Maar neem maar aan dat ze er zijn", laat een Amsterdamse bar-eigenaar weten. Volgens Claes heeft een horecaondernemer gemiddeld voor Hlf. 8000 aan kosten om over te schakelen op de euro.