De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Pinguïns bedreigd door ijs
   
 

LOS ANGELES - Reusachtige ijsbergen en een grote massa drijfijs verhinderen een grote kolonie Adéliepinguïns hun broedgebieden aan de zuidpool te bereiken, melden wetenschappers. De pinguïns trekken om deze tijd vanuit zee, waar zij zich met kril, vis en pijlinktvis voeden, naar Ross Island om eieren te leggen in ondiepe, met kiezelstenen omringde kuilen.

Satellietfoto's laten echter zien dat de kust van Cape Crozier, waar normaal zo'n 130.000 pinguïnpaartjes broeden, afgesloten is door ijsbergen en schotsen. De grootste ijsberg, B-15A, meet 5.439 vierkante kilometer, ongeveer de omvang van Cyprus.

De grote hoeveelheid drijfijs heeft de afstand van zee tot het broedgebied op sommige plaatsen dubbel zo groot gemaakt. In plaats van te zwemmen moeten de pinguïns nu een groot deel van de afstand lopend afleggen, wat vijfmaal zoveel tijd vergt.

De onderzoekers hebben geconstateerd dat er bij Cape Crozier beduidend minder Adéliepinguïns zijn dan anders, waarmee het voortbestaan van de kolonie, die al vanaf 1959 door de wetenschap wordt bestudeerd, in gevaar komt. De laatste jaren was de kolonie er juist op vooruit gegaan.

Een kleinere kolonie Adéliepinguïns bij het nabijgelegen Cape Royds zal helemaal niet in staat zijn jongen groot te brengen en een kolonie Keizerspinguïns bij Cape Crozier heeft dit jaar al geen jongen meer voortgebracht, zeggen de deskundigen die betrokken zijn bij het door de National Science Foundation gefinancierde onderzoek.

B-15A en een kleinere ijsberg, C-16, zijn in maart 2000 van de Ross-ijsbarrière afgebroken en geleidelijk aan naar de kust gedreven, daarbij wijzigingen veroorzakend in de patronen van wind en stroom.

(AP)



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.