De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bush: Bin Laden wordt
zeker gepakt

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Amerikaanse president George Bush heeft bezworen dat Osama bin Laden wordt opgespoord en zijn gerechte straf niet zal ontlopen. Bush omschreef de terreurleider gisteren als 'een parasiet' die niet langer de dienst uitmaakt in Afghanistan. "Nu beheerst hij misschien een grot. Hij is op de loop en we zullen hem blijven opjagen", aldus de president die herhaalde dat Bin Laden wat hem betreft 'dood of levend' wordt gevonden.

Bush verklaarde dat de militaire aanwezigheid van de VS in Afghanistan zal voortduren totdat het land verlost is van Bin Ladens terroristenleger Al-Qaeda. Enkele honderden manschappen van de 101st Airborne Division zullen binnenkort de mariniers in Kandahar aflossen. Dit wordt gezien als een signaal dat de VS zeker nog tot komend voorjaar voet aan de grond willen houden in Afghanistan.

Terwijl lokale Afghaanse strijders in de bergen bij Tora Bora de zoektocht naar Bin Laden voortzetten, liet Kaboel gisteren weten dat de topterrorist zich waarschijnlijk ophoudt in de Pakistaanse stad Peshawar. "De VS kunnen hem nu met behulp van Pakistan achtervolgen", aldus de Afghaanse minister van Defensie Fahim.

Mahammed Habeel, woordvoerder van hetzelfde ministerie, liet eerder gisteren weten dat Amerikaanse bombardementen niet langer nodig zijn, omdat bijna alle verblijfplaatsen van de Taliban en het Al-Qaeda-netwerk zijn verwoest. Kaboel zou bij de VS hebben aangedrongen op het stopzetten van luchtaanvallen.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade zei echter van de interim-regering geen verzoek daartoe te hebben ontvangen. Het Pentagon liet weten verdere bombardementen niet uit te sluiten.

Volgens de Amerikanen vormt Al-Qaeda nog steeds een bedreiging. Dit zou onder meer blijken uit een mislukte aanslag op generaal Tommy Franks, de bevelhebber van operatie 'Duurzame Vrijheid'. Vorig weekeinde zou in Kaboel een bazookaraket zijn afgevuurd op de helikopter waarmee Franks onderweg was naar de installatie van de nieuwe regering. De raket miste zijn doel met enkele tientallen meters.

De Amerikaanse strijdkrachten hebben inmiddels zo'n zeventig Taliban-strijders en Al-Qaeda-leden in hechtenis genomen, die naar de VS-basis Guantanamo Bay zouden worden gestuurd.Volgens Washington biedt deze legerbasis op het communistische eiland de beste garantie tegen ontsnappingspogingen of bevrijdingsacties.

De VS hebben de kritiek op berechting van terroristen door militaire tribunalen deels ter harte genomen, zo blijkt uit een uitgelekt conceptvoorstel van Pentagon-juristen die zich hebben gebogen over de procedureregels. Volgens het voorstel kan een militaire commissie alleen na unanieme stemming een verdachte ter dood veroordelen.

Verder wordt de mogelijkheid van hoger beroep opengelaten. Volgens het edict van Bush was slechts een tweederde meerderheid voldoende voor een doodvonnis en werd hoger beroep uitgesloten.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.