De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Windkracht 12 raast
over Nederland

Van onze verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (340x227, 11kb)
Op de A9 werd een truck omver geblazen.
AMSTERDAM - Nederland is gisteren gebukt gegaan onder een zeer zware westerstorm. Op tal van plaatsen werd grote hinder ondervonden van de harde windstoten, die soms reikten tot windkracht 12. Verschillende mensen raakten gewond, onder meer doordat ze omver werden geblazen of werden getroffen door rondvliegende materialen.

Hoewel politie en brandweer overal hun handen meer dan vol hadden aan de vele honderden meldingen, deden de grootste problemen zich voor op zee. Door nog onbekende oorzaak ontstond aan het eind van de middag een uitslaande brand op de bijna 130 meter lange vrachtschip Sloman Traveller , op ongeveer 18 kilometer van de kust van Vlieland.

Reddingsoperatie

De reddingsoperatie van kustwacht, marine en reddingsdiensten voor de 15-koppige bemanning van het schip, dat een gevaarlijke en uiterst giftige lading aan boord heeft, verliep door het slechte weer zeer moeizaam. Constant was er ontploffingsgevaar. Aan het begin van de avond waren alle opvarenden opgepikt en lag het brandende schip voor anker.

Het Rotterdamse bergingsbedrijf Smit Tak was gisteravond met de sleepboot Waker op weg naar de plek des onheils.

De Noorse bulkcarrier Aasvik raakte ten noordwesten van Den Helder stuurloos en dreigde in de richting van olieplatforms te worden geblazen. Gisteravond laat hoopte een Britse sleepboot het schip te bereiken. Een derde schip, de coaster Hunte , is gisteren vastgelopen op de kust van Texel.

Veerdiensten naar Waddeneilanden werden uit de vaart genomen.

Veel toeristen moesten daardoor noodgedwongen achterblijven. Ook de snelle veerboot Discovery van de Stena Line in Hoek van Holland bleef in de haven liggen.

Treinen

In vooral het westen en het midden van het land reden veel treinen een stuk langzamer in verband met de storm. Enkele ritten werden zelfs helemaal uit de dienstregeling geschrapt. Met de snelheidsbeperking wilde NS voorkomen, dat er schade ontstond aan de bovenleidingen.

Het wegverkeer leek zich gisteren over het algemeen redelijk aan te passen aan de storm. Wel waren er enkele omgewaaide vrachtwagens (onder andere in America en op de A9 en de A50) en aanhangers, waardoor gewonden vielen. Volgens zowel het Korps Landelijke Politiediensten als de ANWB was de relatieve rust op de weg te danken aan het feit dat veel mensen vrij waren.

In Amsterdam moesten de hulpdiensten ongeveer honderd keer uitrukken, voornamelijk vanwege losliggende dakplaten en dakpannen. Zeker zes mensen raakten gewond omdat ze tegen het trottoir werden gekwakt. Bij het Belastingkantoor nabij Sloterdijk was even sprake van gevaar omdat er aan de buitenkant van het gebouw een plaat los was geraakt.

Zware windstoten rukten in Leeuwarden de loodzware marmeren beplating van de Achmea-toren, de hoogste kantoortoren van Nederland. Uit vrees dat er doden zouden vallen door stukken marmer van enkele honderden kilo's zwaar, zette de politie de wijde omgeving af. Daardoor ontstond een verkeerschaos. Een auto raakte total-loss door een afgewaaide plaat.

In Rotterdam kregen politie en brandweer enkele tientallen meldingen. Van een flat in aanbouw waaide de dakbedekking af, net als van een discotheek. De afgewaaide stukken kwamen terecht op de bovengrondse metrolijnen, waardoor deze gestremd raakten.

De boulevard in Scheveningen werd afgesloten voor alle verkeer. De storm blies grote hoeveelheden zand over de weg, waardoor enorme zandduinen ontstonden. Wetter-skip Fryslân heeft gisteravond beperkte dijkbewaking ingesteld.

Op diverse plaatsen werden evenementen afgelast. Zo besloot het Russisch Staatscircus op het Malieveld in Den Haag de vrijdagmiddagvoorstelling niet door te laten gaan uit angst voor het wegblazen van de tent. In Amsterdam werd het Winter Event in het Olympisch Stadion voor een dag afgelast. Een tien meter hoge ijsklimwand werd afgebroken.

Het vliegverkeer ondervond weining hinder van de wind.

In de loop van de avond ging de zware storm weer liggen. Dit weekeinde blijft het onstuimig, al zal het wel veel minder hard waaien.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.