De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 29 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Eerste bypassoperatie
met gesloten borstkas

Van onze medische redactie

   
 

AMSTERDAM - In het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) is onlangs voor het eerst een bypassoperatie uitgevoerd met gesloten borstkas. De ingreep was mogelijk dankzij de uitvinding van de Endo-Octopus, een instrument dat door een kleine opening kan worden ingebracht en waarmee het hart plaatselijk stil kan worden gelegd, in combinatie met een operatierobot.

Dat meldt het deze week verschenen nummer van Scan, het huisorgaan van het UMCU.

Bij een bypassoperatie wordt een omleiding (bypass) gemaakt van een afgesloten of sterk vernauwde kransslagader, de bloedvaten die het hart van zuurstofrijk bloed voorzien. Door het maken van een nieuw vaatje wordt de gestoorde bloedstroom hersteld. Bij een dergelijke ingreep moest de borstkas altijd worden geopend en het hart 'stil gelegd', waarbij gebruik werd gemaakt van een hart-longmachine.

Met de komst van de Octopus in 1994, een apparaatje met tentakels die zich op het hart kunnen vastzuigen, werd het mogelijk de ingreep uit te voeren op een kloppend hart. Tussen de tentakels ontstaat namelijk een stukje hart dat zo stil ligt dat de chirurg een nieuw vat op de kransslagader kan hechten. Bij de operatie moest echter nog wel altijd het borstbeen worden doorgezaagd.

De nieuwe variant van de Octopus, de Endo-Octopus, maakt het mogelijk slechts vanuit een kleine opening, ter grootte van een pink, te opereren. De tentakels zijn namelijk 'inklapbaar'; eenmaal in het lichaam, ontvouwen ze zich en zuigen zich vast op het hart.

Tijdens de eerste 'gesloten' ingreep, die werd uitgevoerd door het Hart Long Centrum Utrecht in samenwerking met hartcentra uit Frankfurt en Dresden, werd gewerkt met een op afstand bestuurbare operatierobot. De chirurg bedient deze robot aan de hand van een driedimensionaal beeld, verkregen door een kleine camera die - eveneens via een kleine opening - in de borstkas is binnengebracht. De handbewegingen van de chirurg aan de stuurknuppels worden door de robot vertaald in zeer verfijnde bewegingen in het te opereren gebied, waarbij zelfs de lichtste trilling wordt weggefilterd. De operatierobot werd in Utrecht al regelmatig met succes ingezet bij galblaasoperaties en onlangs ook bij de verwijdering van een nier.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 29 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.