SANTIAGO - Voor de derde achtereenvolgende werkdag hielden de banken in Argentinië hun deuren gisteren voor het publiek gesloten. De bankvakantie blijft ook vandaag van kracht hoewel het rekeninghouders is toegestaan om eventuele stortingen van pensioenen en salarissen op te nemen mits zij hierbij de bestaande restricties op de circulatie van contant geld in acht nemen.
De nieuwe regering van president Adolfo Rodríguez Saá wil de kapitaalmarkten van het land gesloten houden tot er een derde wettig betaalmiddel - naast de dollar en de peso - in het leven is geroepen. De gelddrukkerijen van de Centrale Bank draaien inmiddels op volle toeren om de eerste tien miljard 'Argentinos' te vervaardigen. De nieuwe munt zal aanvankelijk één peso (en dus één dollar) waard zijn maar is aan devaluatie onderhevig.
|
President Saá wil de kapitaalmarkten in Argentinië gesloten houden tot er een derde wettig betaalmiddel is. (Foto: AP)
|
Staatssecretaris Rodolfo Frigeri van Financiën, die het ontmantelde ministerie van Economische Zaken heeft overgenomen, zei dat de Argentino op twee januari in omloop zal komen en benadrukte dat deze derde munt voor de betaling van alle soorten verplichtingen kan dienen. Houders van de thans geblokkeerde peso of dollar banktegoeden kunnen vanaf die datum hun geld uitbetaald krijgen in Argentinos. Deposito's zijn evenwel niet opvraagbaar in pesos of dollars. De nieuwe munt zal niet officieel uitwisselbaar zijn tegen de andere betaalmiddelen hetgeen het ontstaan van een zwarte wisselmarkt lijkt te verzekeren.
Met het in roulatie brengen van aanvankelijk tien miljard Argentinos denken de monetaire autoriteiten een manier gevonden te hebben om de staatskas te vullen met de thans aan banken toevertrouwde peso en dollar tegoeden zonder direct beslag te laten leggen op de deposito's. Ook moet de introductie van de Argentino het mogelijk maken om op termijn af te stappen van de rigide koerskoppeling tussen dollar en peso door het belang van beide munten in het economische leven te reduceren.
Met de Argentino krijgt de regering tenslotte ook weer de beschikking over monetaire instrumenten waarmee zij de nationale bedrijvigheid kan aanwakkeren. Dit was onder het tot dusver gehanteerde monetaire stelsel - de zogeheten currency board - niet mogelijk daar de Centrale Bank wettelijk verplicht was om voor elke peso in omloop één dollar in reserve te houden. De Argentino kent evenwel geen enkele dekking.
Sinds de Argentijnse regering eind vorige week, door acute geldnood gedwongen, besloot om alle schuldbetalingen aan buitenlandse kredietbanken stop te zetten is het Internationale Monetaire Fonds (IMF) onder vuur gekomen van een groeiend aantal economen voor zijn weigering om het Zuid Amerikaanse land te hulp te schieten.
"Het IMF heeft Argentinië laten vallen als een baksteen terwijl juist de adviezen en voorschriften van het fonds aantoonbaar ten grondslag liggen aan de situatie in dat land", zo vindt de Peruaanse minister van Financiën, Pedro Pablo Kuczynski. De bewindsman zei vanuit Lima dat het IMF en bijgevolg ook de Amerikaanse regering een bijzonder negatief signaal hebben afgegeven naar Latijns Amerika. "Nog maar enkele jaren geleden was Argentinië de oogappel van het IMF en kon het land niets fout doen. De directie van het fonds verandert nogal snel van mening en geeft er blijk van landen in moeilijkheden niet te willen helpen zoals dat zou moeten. De behandeling die Argentinië bij het IMF ten deel is gevallen mag ronduit schandelijk heten", aldus minister Kuczynski.