|
.
|
door Teije Brandsma NAIROBI - De inwoners van de Comoren zijn de eindeloze serie staatsgrepen op hun eilandengroep zat. De uitslag van het referendum dat afgelopen weekeinde werd gehouden, liet gisteren zien dat een meerderheid wil dat er één grondwet gaat gelden voor alle drie eilanden die bij de Comoren-groep horen. De eilandbewoners willen af van het imago dat rust op de archipel in de Indische Oceaan: 'wereldkampioen coups'.
Sinds de onafhankelijkheid in 1975 werden er circa twintig op touw gezet, en de laatste vorige week. Meer dan een eeuw waren de Fransen heer en meester op de Comoren, een eilandengroep voor de kust van Mozambique. Totdat de Fransen in 1974 een referendum organiseerden waaruit bleek dat 94 procent van de circa half miljoen eilandbewoners onafhankelijkheid wilde. Ene Ahmed Abdallah riep enkele maanden later de onafhankelijkheid uit en benoemde zichzelf tot president.
Een maand later begon de eerste episode uit een lange historie van staatsgrepen op de Comoren die tot op de dag van vandaag voortduurt. De eerste president Abdallah werd met geweld opzij gezet door Ali Soilih. Enkele jaren later werden de Comorezen van deze tiran verlost door Bob Denard, een huurling van Abdallah, die met 29 blanke collega's op 13 mei 1978 het tweeduizend man sterke leger van Ali Soilih opzij wist te zetten.
Abdallah bleef aan de macht tot hij in 1989 werd vermoord. Vanaf het begin van de jaren negentig tot nu hebben de staatsgrepen elkaar opgevolgd.
De voornaamste reden van de instabiliteit is dat de eilanden door sommige individuen in legeruniform gezien worden als persoonlijk wingewest.