De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Slecht imago onder agenten zorgt voor personeelstekort'
Politie-arrestatieteams
zijn zwaar onderbezet

   
 

door Harrie Nijen Twilhaar AMSTERDAM - Er dreigt een leegloop van agenten binnen arrestatieteams. De acht regionale eenheden in ons land kampen momenteel gezamenlijk met een personeelstekort van maar liefst 50 procent. Deze uittocht wordt mede veroorzaakt door een slecht imago onder politie-agenten. Tot deze conclusie komt de Amsterdamse politiewetenschapper drs. Jaap Timmer.

Timmer maakte tijdens de kerstdagen bekend dat er sprake is van een zorgelijke situatie. "Er moet snel iets gebeuren om de teams weer op volle sterkte te krijgen", aldus de politiewetenschapper die verbonden is aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De bezettingsgraad is volgens hem inmiddels op de helft van de beschikbare formatieplaatsen beland, zo'n 80 van de 166 functies zijn vacant.

Een direct gevolg hiervan is dat de bestaande arrestatieteams momenteel onder enorme grote druk staan. Timmer spreekt zelfs van roofbouw waarbij het gevaar dreigt dat steeds meer agenten zullen afhaken.

De arrestatieteams die in Nederland vuurwapengevaarlijke verdachten moeten aanhouden, worden zo'n 2000 keer per jaar ingezet. De agenten verbinden zich voor de duur van zes jaar aan een arrestatieteam.

Timmer volgt al jaren de ontwikkelingen van arrestatieteams. Juist na 11 september zijn arrestatieteams beter zichtbaar geworden. Bij verscheidene invallen rondom vermeende terroristische verdachten zijn arrestatieteams ingezet.

Het Landelijk Contact Arrestatieteams (LCA) ontkent dat het om de helft van de bezetting gaat. "Wij hebben berekend dat die tussen de 60 en 70 procent ligt", aldus voorzitter Piet Deelman van het LCA. Hij wil de situatie nuanceren.

Werkgroep

"Het imago kan beter en daarom hebben wij een werkgroep ingesteld die tot voorstellen moet komen", aldus Deelman die zelf verantwoordelijk is voor het Overijsselse arrestatieteam. Een onderzoek van de Nederlandse Politie Academie in Noord-Holland heeft volgens hem uitgewezen dat het met het imago best wel mee valt.Volgens Deelman heeft de onderbezetting nog niet tot operationele problemen geleid en blijft de inzet honderd procent gewaarborgd.

De imagoproblemen hebben volgens de LCA-voorzitter te maken met een verkeerd beeld bij de agenten over het carrièreperspectief. Daarnaast bestaat er onduidelijkheid over de eisen die gesteld worden ten aanzien van de fysieke gesteldheid van agenten. Ook zou het sociale leven ontwricht worden. "De leden van arrestatieteams hebben te maken met een onvoorspelbare werkdruk. Ze komen op niet geplande momenten in actie. En dat vergt enorm veel van onze mensen en hun thuisfront", aldus Deelman. Intussen is het LCA gestart met voorlichtings- en trainingsdagen om nieuwe agenten te werven. Deelman is verder van mening dat het aantal opleidingsplaatsen ten minste verdubbeld moet worden van 16 naar 32 personen per jaar.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.