De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 22 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Olympiër Bos: "Romme z'n
probleem heet Mueller"

   
 

HEERENVEEN - Het ijs van het verbouwde Thialf mag dan te wensen over laten, één voordeel leverde de investering van zeventien miljoen gulden zeker op. Onder de zwaar bekritiseerde ijsvloer bevinden zich geweldige wandelgangen. En omdat de uitslag van de 500 meter geen enkele verrassing opleverde (Jan Bos, Gerard van velde, Erben Wennemars en Bas Brusche verzekerden zich respectievelijk van de plaatsen één tot en met vier), was het daar dat de gesprekken over de olympische trials een opmerkelijke toonzetting kenden, met wederom Gianni Romme als lijdend voorwerp. De tobbende stayer zegde gisteren af voor de 1500 meter voor vandaag, maar bleef niet alleen daarom voer voor pittige gespreksstof.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 8kb)
Jan Bos
Ditmaal was het Romme's voormalige ploeggenoot Bos die zijn licht over wat inmiddels is uitgegroeid tot de Affaire Romme liet schijnen. "Het komt gewoon voort uit bepaalde verhoudingen", wist de sprinter, die overigens met klem benadrukte dat hij daarmee níet op het huwelijk tussen Peter Mueller en Marianne Timmer duidde. "Het heeft met Romme zelf te maken. Zoals ik het kan inschatten, verkeert hij in dezelfde situatie als ik toen het tot een breuk kwam. Toen zat het ook verkeerd tussen Peter en mij en raakte ik steeds meer op mezelf aangewezen. Hij is onrustig in zijn hoofd, waardoor hij zich niet volledig op het schaatsen kan concentreren. Twee jaar geleden, toen het fout ging tussen Mueller en mij, dacht ik in het begin ook: wat overkomt me nu? Maar ik ben er gewoon achter gekomen dat de formule die Mueller hanteert na drie jaar gewoon is uitgewerkt. Dan is er geen sprake meer van chemie. In het begin was dat er wel. Er wordt van alles geroepen, daar geloof je dan in. Maar na een tijdje is dat op. Als je altijd maar gepusht wordt, ook als je niet echt lekker in je vel zit, dan denk je op een gegeven moment vanzelf: fuck, hier heb ik enorm de balen van. Flikker eigenlijk allemaal maar op."

"Wanneer je tegenstanders zo op je hielen zitten, zoals het hele seizoen al het geval is, dan moet je dat accepteren. Je moet je zéker niet gek laten maken. Dat is het laatste waar je bij gebaat bent. Op zo'n moment is er behoefte aan iemand die de zaak goed kan overzien, die kalmte kan bewaren. Anders kunnen er gekke dingen gebeuren. En uitgerekend zó iemand hebben ze niet in die ploeg. Sterker, er zit een aantal behoorlijke onruststokers tussen."

"Vroeger werd SpaarSelect altijd geroemd om het collectief", herinnerde Bos zich. "Dat was de grote kracht van het team, iedereen hielp elkaar. Maar dat is allang niet meer. Het zijn allemaal op zichzelf staande eilandjes geworden. Ieder is alleen maar bezig met zijn eigen stationnetje."

Romme moet eieren voor zijn geld kiezen, was Bos' goedbedoelde advies. "Hij moet nu goed en duidelijk aangeven wat hij wil. En vooral zichzelf goed ontwikkelen. Zo'n periode van drie weken noodgedwongen in je eentje trainen in Inzell, zoals hij in de aanloop gedaan heeft omdat Mueller met de sprinters in Salt Lake City en Calgary was, dat speelt allemaal mee. Als je die situatie zelf creëert en je kunt er goed mee omgaan, dan is het allemaal best te doen. Maar voel je je er niet prettig bij, dan ben je onherroepelijk de pineut. Als hij voor zichzelf was opgekomen, had hij zich moeiteloos gekwalificeerd op de vijf kilometer."

"Gianni moet gewoon voor zichzelf opkomen. Als topsporter kies je in eerste instantie voor jezelf, je rijdt niet voor je coach. Als je je voor iemand anders inzet, wordt het uiteindelijk niks. Kijk, als je aan iets wilt werken en je kunt dat niet tot uiting brengen, verdwijnt vanzelf de ruimte om je te ontwikkelen. Dan raak je opgesloten en beland je in een isolement. Raak je eenmaal in de situatie verzeild dat er niet naar je wordt geluisterd , dan moet je gewoon verkassen. Inpakken en wegwezen. Dat is echt de enige oplossing."

Een snel herstel acht Bos uitgesloten. En toch, één mazzeltje heeft Romme wel. "Het is maar goed dat Gretha Smit hier zondag geen tien kilometer rijdt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 22 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.