SANTIAGO - De rust is teruggekeerd in Argentinië. De protesten, plunderingen en brandstichtingen die de afgelopen dagen het normale leven ontwrichtten, zijn voorbij nu de wegens zijn bestuurlijke onkunde verfoeide president Fernando de la Rúa is verdreven.

|
Jonge Argentijnen vieren de val van president Fernando de la Rúa op luidruchtige wijze voor het regeringsgebouw Casa Rosada. (Foto: REUTERS)
|
De la Rúa's laatste daad als staatshoofd was het terugdraaien van de staat van beleg die hij woensdag had afgekondigd nadat het land in opstand was gekomen tegen zijn constante en ogenschijnlijk zinloze bezuinigingsdrift.
De voorzitter van de senaat, Ramón Puerta, is gisteren aangetreden als interimpresident maar heeft nog geen regering gevormd. De senator verklaarde slechts twee dagen als staatshoofd te willen aanblijven om het congres de gelegenheid te geven de huidige constitutionele impasse op te lossen. "Ik wil geen ambt vervullen waartoe de natie mij niet heeft gekozen", aldus Puerta.
Vrijwel direct na de aanvang van de parlementaire beraadslagingen bleek dat een overweldigende meerderheid van de afgevaardigden binnen een termijn van negentig dagen verkiezingen wenst voor een president die de nog resterende twee jaar van De la Rúa's mandaat kan volmaken.
Peronist
Voor de tussenliggende periode willen de parlementariërs een senator uit de Peronistische fractie aanwijzen. Hierbij gooit de vice-voorzitter van het Hogerhuis, Juan Maqueda, die de steun geniet van verschillende invloedrijke peronistische provinciegouverneurs, hoge ogen.
Over de benoeming van degene die Ramón Puerta moet vervangen, wil het congres morgen verder vergaderen. Het proces gaat gepaard met een hevige machtsstrijd in Peronistische gelederen tussen volgelingen van oud-president Carlos Menem en de politiek invloedrijke gouverneur van de provincie Buenos Aires, Carlos Ruckauf.
Ondertussen weten de Argentijnen nog niet wat hun boven het hoofd hangt wanneer op maandag de banken weer opengaan en er nog geen regering of kabinet bestaat. De meeste Peronistische volksvertegenwoordigers vinden dat een volgende president de schuldbetalingen moet stopzetten en de koerskoppeling tussen de peso en de Amerikaanse dollar ongedaan moet maken zodat de Argentijnse munt kan devalueren. |