SANTIAGO - Argentinië, sinds gisteren onder een aangeslagen regering, stevent met volle vaart af op een betalingsstop en een mega-devaluering van de peso. Beleggers die pesos inruilden voor aandelen, joegen de aandelenkoersen op de effectenbeurs van Buenos Aires scherp naar boven. De MerVal-index sloot gisteren, temidden van de chaos van een ontrafelende natie, met een winst van bijna 12%. De Argentijnse beurs maakte deze maand reeds een winst van 34%.
|
Een mega-devaluering van de peso lijkt onontkoombaar. Argentinië wordt geteisterd door aanhoudende rellen. (Foto: REUTERS)
|
De bizarre en ogenschijnlijk paradoxale wisselwerking tussen een economie in vrije val en een opbloeiende aandelenbeurs is volgens plaatselijke marktkenners uit te leggen met de haast panische angst van beleggers voor een devaluatie van de peso al of niet begeleid door verdere restricties op het binnen- en buitenlandse betalingsverkeer. De beurs bood gisteren opnieuw een veilig onderkomen aan Argentijnen die zich willen verlossen van hun aan plotselinge ontwaarding onderhevige gespaarde peso's.
Door aandelen te kopen van bedrijven die ook genoteerd staan op Wall Street kunnen zij hun contanten omzetten in Amerikaanse dollars. Ook aandelen van bedrijven die zich op de export richten, stegen flink in anticipatie op een voor hen gunstige geldontwaarding.
De devaluatie van de peso is ondertussen al begonnen. Wisselkantoren in het centrum van Buenos Aires boden gisteren tot 1,20 peso per dollar. De afgelopen elf jaar zat de waarde van de Argentijnse munt vastgeklonken aan die van de dollar tegen een koers van één op één.
Met het aftreden van minister Domingo Cavallo van Economische Zaken heerst er thans een nog grotere onzekerheid dan voorheen over het lot van de Argentijnse economie. Top-marktanalist John Chambers van kredietbeoordelaar Standard & Poor's zei gisteren in New York niet langer te twijfelen aan een betalingsstop. "In januari zal Argentinië niet aan zijn schuld- en renteverplichtingen kunnen voldoen. De regering zal wegens het ontbreken van de voor betaling benodigde deviezen geen andere optie hebben", aldus Chambers.
Argentinië-kenner Michael Gavin van zakenbank UBS voorspelde gisteren dat de Argentijnse regering zich moet voorbereiden op een verdere verergering van de economische crisis met alle sociale gevolgen van dien. "Een betalingsstop zal uitmonden in een recessie van ongekende afmetingen waarbij het nationale inkomen volgens onze berekeningen met ten minste 8%", aldus de UBS-econoom.
Vanuit Washington liet onderdirecteur Anne Kreuger van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) weten dat het fonds de ontwikkelingen in Argentinië met 'stijgende bezorgdheid' volgt, maar dat een hervatting van de betaling van de thans geblokkeerde noodkredieten zal uitblijven totdat er een politiek draagvlak bestaat voor de benodigde bezuinigingen.
Economen van het IMF onthulden gisteren dat het fonds eerder deze maand besloot om zich te distantiëren van Argentinië omdat men had geconcludeerd dat een eventuele betalingsstop door de regering in Buenos Aires de overige landen van het continent nauwelijks zou raken. "De gevolgen zullen waarschijnlijk beperkt blijven tot Argentinië zelf. Brazilië, Chili en Mexico zullen zich staande weten te houden", aldus een IMF-econoom in Washington.
Zowel het Argentijnse parlement als de justitie hebben gisteren de maatregelen onwettig verklaard die sinds drie december de circulatie van contant geld limiteren. Een aantal gedupeerde rekeninghouders hebben van de justitie toestemming gekregen om vrij te beschikken over hun banktegoeden. Enkele bankbeambten die desondanks weigerden meer uit te keren dan de maximaal toegestane $250 per week zijn op last van de rechters in 'preventieve hechtenis' geplaatst voor een periode van vijf dagen.
Inmiddels hebben drie vooraanstaande Argentijnse ondernemingen, waaronder staalfabrikant Acindar, deze week een betalingsachterstand opgelopen nadat zij in totaal voor bijna Hlf. 50 miljoen aan vervallen leningen niet konden inlossen.