De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Voorkennis Roosland bij coup AND'
   
 

AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vermoedt dat grootaandeelhouder Roosland Beheer zich begin deze maand schuldig heeft gemaakt aan handel met voorkennis toen het een machtsgreep pleegde bij het beursgenoteerde AND International Publishers.

VEB-directeur Peter Paul de Vries heeft de indruk dat Roosland, een beleggingsvehikel van miljardair Cees de Bruin, op de hoogte was van koersgevoelige informatie toen het op 5 december als enige partij deelnam aan een omstreden onderhandse plaatsing van 375 miljoen aandelen AND tegen een koers van 0,01. De Vries is van plan over deze kwestie contact te gaan opnemen met de Stichting Toezicht Effectenverkeer.

Volgens De Vries ligt het voor de hand dat Roosland via J. de Kruif, die zowel directeur is bij Roosland als op dat moment de enige commissaris was bij AND, kennis had van voor beleggers relevante informatie toen het de stukken kocht. "Het kost me buitengewoon veel moeite te geloven, zoals De Kruif beweert, dat De Bruin geen inzicht heeft gehad in de cashflow-projectie en het strategisch plan van AND. Zo'n investeerder gaat natuurlijk nooit over één nacht ijs", zei de VEB-directeur gisteravond na een aandeelhoudersvergadering van AND.

De Kruif hield tijdens de vergadering echter vol dat De Bruin in zijn eentje en zonder te beschikken over koersgevoelige informatie, de beslissing heeft genomen om deel te nemen aan de onderhandse emissie. Volgens De Kruif is De Bruin zelfs niet op de hoogte gesteld van plotselinge tegenvallers van AND in de Verenigde Staten en Duitsland, die de emissie noodzakelijk maakten.

Door de onderhandse emissie van 375 miljoen aandelen, en een afzonderlijke emissie van 47 miljoen stukken eveneens op 5 december, is het belang van Roosland in AND opgelopen van 22 naar een controlerend belang van circa 55%. De Ondernemingskamer heeft deze week de transactie van 375 miljoen stukken echter bevroren, en onder andere een enquête gelast naar het gevoerde beleid van AND.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.