SANTIAGO - President Fernando de la Rúa van Argentinië is afgetreden en heeft het door woedende manifestanten belaagde en omsingelde Casa Rosada-paleis in een militaire helikopter verlaten. Zijn naaste medewerkers vertrokken onder bescherming van de politie door een zijdeur uit het Casa Rosada. Enkele ex-ministers zijn naar het buitenland gereisd uit vrees voor aanslagen op hun leven.
|
De la Rúa (Foto: REUTERS)
|
Het staatshoofd schreef zijn ontslagbrief op het moment dat voor zijn paleis de politie slag leverde met duizenden betogers die gedurende de dag waren samengestroomd om op luidruchtige en vaak ook gewelddadige manier hun onvrede te ventileren over de economische implosie die het land trof. Bij schermutselingen op het plein kwamen vier mensen om het leven. Landelijk hebben de broodrellen aan tenminste twintig mensen het leven gekost. Vele honderden betogers raakten gewond. De politie verrichtte in het hele land meer dan 600 arrestaties.
Het nieuws over het aftreden van de president bracht aan het begin van de avond de gemoederen tot bedaren. De politie besloot naar aanleiding van de berichten alle eerder op de dag gearresteerde betogers vrij te laten.
Met het vertrek van De la Rúa dreigt een machtsvacuüm te ontstaan. De leiding de Peronistische Partij kwam tegen het vallen van de avond in de provinciestad San Luis bijeen om zich te beraden over de opvolging van de president. Omdat anderhalf jaar geleden de vice-president reeds terugtrad, valt de macht grondwettelijk toe aan de voorzitter van de senaat.
Senator
De senaatshamer is in handen van de Peronistische afgevaardigde Ramón Puerta uit San Luis die evenwel in zijn functie op interim-basis is aangesteld door de fractie. De senator was instrumenteel in de val van De la Rúa nadat hij eerder in de middag namens zijn partij de uitnodiging van het staatshoofd had verworpen om deel te nemen aan een regering van nationale eenheid. De Peronistische Partij heeft een absoluut zeteloverwicht in beide huizen van de volksvertegenwoordiging.
Hoewel senator Puerta bevestigde dat De la Rúa hem per telefoon op de hoogte had gebracht van zijn aftreden en hem vroeg naar het paleis te komen, heerst er in de Peronistische Partij nog onenigheid over zijn eventuele aanstelling als tussen-president. De partijstroming die loyaal is aan gouverneur Carlos Ruckauf van Buenos Aires voert de boventoon en vindt dat senator Puerta ondanks zijn interim-voorzitterschap kan aantreden als staatshoofd.
De volgelingen van oud-president Carlos Menem, huidig voorzitter van de Peronistische Partij, zijn daar rabiaat tegen en zien liever iemand uit eigen gelederen in het Casa Rosada. |