AMSTERDAM - Christenen en moslims op het Indonesische eiland Sulawesi hebben gisteren een vredesakkoord bereikt dat een eind moet maken aan drie jaar van religieuze twisten, die aan minstens 1000 mensen het leven kostte.
De partijen beloofden elkaar onder meer de vrede te bewaren in en rond Poso, de stad op Midden-Sulawesi waar de gevechten zich veelal concentreerden.
Het akkoord omvat voorts een oproep tot inlevering van de wapens, repatriëring van tienduizenden vluchtelingen naar Poso en de plechtige belofte elkaars geloof te respecteren.
De vredesgesprekken leidden pas in de vijfde aanloop tot het akkoord, waarvan de regering in Jakarta zei te hopen dat het als voorbeeld kan dienen voor de Molukken, waar eveneens bloedige botsingen zijn tussen christenen en moslims.
De hoop dat dit akkoord stand houdt, is gebaseerd op het feit dat voor het eerst ook de leiders van de strijdende groepen aan de onderhandelingstafel waren uitgenodigd. Dit betekende dat ook de van Java afkomstige militante moslimorganisatie 'Laskar Jihad' aan de gesprekken deelnam. In het akkoord is dan ook geen sprake meer van uitwijzing van deze paramilitaire organisatie.