De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  KPMG-onderzoek
bij ING-dochter

   
 

door Martijn Koolhoven AMSTERDAM - De top van de Nederlandse kredietverlening, ING-dochter NMB-Heller, is in opspraak geraakt door een onderzoek van accountantsbureau KPMG naar mogelijke onregelmatigheden.

Het gaat onder meer om mogelijke belangenverstrengeling tussen NMB-Heller topman Paul Schaling (50) en zijn zoon Marc Schaling (25).

Uit een vertrouwelijke notitie, in bezit van deze krant, blijkt dat het KPMG-onderzoek onder meer de volgende transacties betreft:

*de verkoop vorig jaar van de ruim 100 vestigingen van Hans Verkerk Keukens voor Hlf. 66 miljoen aan beleggingsfonds VHS van multimiljonair Ed Maas. NMB-directeur Paul Schaling ( toen zowel commissaris bij VHS als bij Hans Verkerk Keukens) financierde de transactie terwijl vrijwel gelijktijdig zijn 25-jarige zoon Marc Schaling zichzelf tot directeur van Verkerk Keukens had gebombardeerd;

*de koop door Marc Schaling van het onroerend goed van de noodlijdende machinefabriek Werklust BV in Apeldoorn van de Koninklijke Begeman Groep van Jeroen van den Nieuwenhuyzen. NMB was de financier; Marc Schaling directeur van Werklust;

*de verkoop van het bouwbedrijf Hein Schilder in Volendam en de rol van Hielke Enzerink, voormalig voorzitter van 'De Graafschap' en directeur van ringmappenfabriek Egidius Janssen in Roermond.

Vragen

Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de ING Bank en NMB-Heller zelf.

Verkennend onderzoek van de ING Afdeling Krediet Risicomanagement, dat op verzoek van NMB-Heller eerder dit jaar plaatsvond, leverde zoveel vragen op dat ING-topman ir. J. Lindenbergh samen met NMB-holding de externe accountant KMPG inschakelde.

NMB-Heller ('Doet U uw zaken, Doen wij Uw geld') heeft in totaal zo'n vijf miljard uitstaan bij honderden Nederlandse bedrijven. Veertig tot vijftig procent van het uitstaande geld heeft NMB-Heller geleend bij de ING Bank.

Verzoek

Ir. J.H.M. Lindenbergh, lid van de raad van bestuur van de ING en voorzitter van de raad van commissarissen van NMB-Heller Holding, bevestigt dat het onderzoek naar vermeende belangenverstrengeling loopt. In een reactie zegt de directeur van de NMB-holding, mr. H.C.A. Groenen: "We moeten absoluut openheid van zaken hebben. De vermeende belangenverstrengeling zal dan wel blijken uit het onderzoek van KPMG, waar wij met vertrouwen naar uitkijken", aldus NMB-Heller topman Groenen, die benadrukt dat Schaling zich niet met de genoemde Werklust-transactie heeft bemoeid.

Paul Schaling, de directeur van NMB-Nederland, is ontstemd over het uitlekken van de interne ING-rapportage: "Dat rapport heeft geen enkele status, het is in feite een niet-bestaand stuk. Natuurlijk wordt intern overleg gevoerd



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.