De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Van Lottum streeft naar terugkeer in Daviscupteam
Missie van een
paradijsvogel

   
 

AMSTERDAM - Hij blijft met voorsprong de opvallendste speler die de Nederlandse tennisbond rijk is, kleurrijk als een paradijsvogel, onvoorspelbaar als het weer. John van Lottum, in het bezit van minstens evenveel vijanden als vrienden en tegenwoordig ook van een haardracht die hem zonder moeite een plaatsje bij het vrouwentoernooi van de KNLTB Masters zou opleveren. "Te veel op reis om naar de kapper te gaan", klinkt zijn verklaring. Zijn glinsterende ogen vertellen de rest.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
John van Lottum. (Foto: ANP)
Sinds augustus 2001 is Martin Bohm de coach van dit 'enfant terrible', dat zich tot nu toe nooit heeft laten temmen door welke trainer of coach dan ook. Maar Van Lottum wil zijn (tennis)leven beteren, zo meldt hij niet voor de eerste keer en dus was de harde hand van een kundige buitenstaander broodnodig. "Martin is een man van keihard werken en geen bullshit; daarom wilde ik hem als coach. Meer dan twee jaar heb ik op hem gewacht, steeds was hij bezet. Nu is eindelijk mijn tijd gekomen, ik laat hem nooit meer gaan."

Van Lottum klinkt, pratend over zijn nieuwe coach, bijna als een verliefde puber. Het geeft in ieder geval aan dat hij zich terdege realiseert een 'straffe hand' nodig te hebben tijdens zijn nieuwe tennisavontuur, dat hij zelf 'een missie' noemt. "Die missie bestaat er allereerst uit zo snel mogelijk terug te keren in de top-100 en me daar te handhaven. En vervolgens wil ik dolgraag weer deel uitmaken van het Daviscupteam. Niet alleen als lid van de selectie, maar daadwerkelijk partijen spelen en winnen. De Davis Cup leeft nu veel meer dan een paar jaar geleden, het is een fantastisch fenomeen en voor de spelers een soort vakantie waarbij het in het weekeinde allemaal moet gebeuren. Prachtig toch. Ik heb er best een beetje jaloers naar zitten kijken, afgelopen seizoen. Uiteindelijk hoef ik voor die jongens niet onder te doen."

Maar Martin Bohm moet nog heel wat correcties toepassen, wil Van Lottum zich weer een vaste waarde voor het Nederlandse team kunnen noemen. Aan de trainingsarbeid ligt het in ieder geval niet, zo meldde de 25-jarige Eindhovenaar met een van spierpijn vertrokken gezicht. "Vroeger zat ik nooit in het krachthonk, nu kom ik er twee keer per dag." Het werd hem tijdens zijn eerste optreden bij de KNLTB Masters bijna fataal. "Ik barstte van de spierpijn, kon nauwelijks serveren en sleepte mezelf over de baan. Als hij de bal langer in het spel had gehouden, was ik kansloos geweest."

Met die 'hij' doelde Van Lottum op tegenstander Fred Hemmes, de zoon van de vroegere bondscoach vrouwentennis. Hemmes junior trok een 1-5 achterstand in de derde set nog recht, maar zag Van Lottum in de beslissende tiebreak alsnog met de winst aan de haal gaan. "Als hij vandaag niet van me wint, dan wint-ie nooit meer van me", was zo ongeveer het enige dat Van Lottum over de partij kwijt wilde, zonder daarbij denigrerend richting tegenstander te willen zijn. "Ik was echt heel slecht vandaag."

Het excuus voor zijn matige optreden vond hij dus in het krachthonk en de conditietrainingen die hij dagelijks afwerkt. "Dat is het programma van een tennisser, die niet op reis is. Eigenlijk past het spelen van een toernooi daar helemaal niet in, maar ik vind het leuk om hier in sportcentrum Valkencourt toch mee te doen", aldus Van Lottum, die al jaren traint bij Henk van Hulst, wiens tennisschool in Valkencourt is gehuisvest.

Naast Van Hulst heeft nu dus ook Bohm een plekje in de plannen van Van Lottum gekregen. "Gelukkig heeft hij me niet verboden helemaal te stoppen met al dat geouwehoer op de baan. Ik heb tenslotte ook heel wat partijen gewonnen dankzij die woede-uitbarstingen." Dat deed Van Lottum onder meer tijdens zijn wereldreis langs de meest uiteenlopende challengertoernooien, waar hij punten sprokkelde om zijn ver weggezakte ranking weer een beetje op niveau te krijgen. Zeges in Oezbekistan en Japan en finaleplaatsen in Costa Rica en Thailand brachten hem naar zijn huidige 122e positie op de wereldranglijst.

"Nog niet hoog genoeg om rechtstreeks tot toernooien toegelaten te worden, maar ik reis volgende week wel af naar Doha om kwalificaties te spelen. En daarna door naar Melbourne, waar ik me wil kwalificeren voor de Australian Open. Martin gaat mee, al hebben we afgesproken dat hij niet altijd meereist. Ik ben nu eenmaal gewend alleen te reizen en wil zo nu en dan wat tijd voor mezelf hebben." Komt die kapper misschien ook eens aan de beurt.

Valkenswaard. KNLTB Masters, 110.000 gulden, derde dag: Mannen: Poule B: Van Lottum (3)-Hemmes 6-7, 6-1, 7-6. Poule D: Van Scheppingen (2)-Merry 7-6, 6-1. Van Scheppingen geplaatst voor halve finales.Vrouwen: Poule A: Ketelaars (Veghel/1) - Ablovatchi 6-1, 6-0. Poule B: Mens-Akkerman 6-2 ,6-2. Poule C: Van den Hurk-Gomperts 6-3, 0-6, 6-3.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.