De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  labouchere werpt 'klant onder water' reddingsboei toe
'Legio Leaser kan rekenen
op fatsoenlijke regeling'

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Beleggers die bij Legio Lease een aandelenleaseplan hebben lopen en daar flink het schip mee in dreigen te gaan, kunnen rekenen op "een fatsoenlijke regeling". Dat stelt bestuurslid Bart van der Vlis van Bank Labouchere, het moederbedrijf van Legio Lease.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x432, 41kb)

Volgens Van der Vlis is Legio Lease bereid om "tegen minimale kosten" de looptijd van een leaseproduct te verlengen, de samenstelling van het onderliggende mandje aandelen aan te passen, of de aandelen uit te keren zodat beleggers er zelf de beurs mee op kunnen. Een sigaar uit eigen doos, zo lijkt het.

Van der Vlis reageert op uitspraken van bestuurslid Paul Koster van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). Die stelde vorige week dat aandelenleaseproducten - waarbij met geleend geld wordt belegd in een beperkt aantal aandelen - afnemers ervan in negen van de tien gevallen niets oplevert. Uitgaande van een historisch rendement op aandelen van 8% per jaar wegen de kosten van aandelenleaseplannen niet op tegen de opbrengsten ervan, aldus de STE, die ongeveer 90% van alle aanbiedingen op het gebied van aandelenlease onderzocht.

Na de uitspraken van Koster hebben Van der Vlis en directeur Beleggingsproducten Jack Troost van Bank Labouchere hun eigen cijfers nog eens op een rijtje gezet en in kaart gebracht wat het zogenoemde break-even point is van de lopende producten van Legio. Met andere woorden: welk gemiddeld rendement per jaar moet op de investering in aandelen gerealiseerd worden om de maandelijkse betalingen terug te verdienen.

Wat blijkt? Het gros van de producten van Legio Lease is eerder in the money dan de STE vermoedt. Met 'slechts' twee producten staan klanten aan het eind van de looptijd van hun leaseplan 'onder water' als het jaarlijkse rendement op aandelen kleiner is dan 8%. Het gaat dan om de Xtra Bonus met een looptijd van drie jaar, en de KoersKraker, met een looptijd van vijf jaar. De overige producten (of de twee genoemde met een langere looptijd) leveren leaseplanners bij lagere jaarlijkse aandelenrendementen al geld op, aldus Van der Vlis en Troost.

Labouchere als geheel heeft ongeveer 325.000 leaseklanten die gezamenlijk zo'n 550.000 contracten hebben lopen. Degenen die hun leaseplan in lieten gaan toen de AEX-index op een niveau stond van '650 à 675 punten' "staan op dit moment onder water", erkennen de Labouchere-bestuurders, die geen concrete aantallen kunnen noemen. "Maar dat geldt voor iedereen die op dat niveau is ingestapt", wil Van der Vlis gezegd hebben: "Of je dat nu gedaan hebt middels een leaseplan of niet."

Leaseplannen zijn gevaarlijk, omdat belegd wordt met geleend geld en deelnemers aan een leaseconstructie daarmee het risico lopen met een schuld te blijven zitten als de aandelenkoersen inzakken, stelt de STE. Maar dat is geen risico dat alleen leaseplanners betreft, stellen Van der Vlis en Troost op hun beurt. "Effectenkredieten zijn wat dat betreft nóg risicovoller", weten de bestuurders. "Als de waarde van de onderliggende aandelen dán onder een bepaalde grens zakt, kan de bank de klant vragen om geld bij te storten", legt Van der Vlis uit. "Blijft zo'n bijstorting uit, dan wordt (een deel van) de portefeuille geliquideerd en moeten beleggers verplicht hun verlies nemen." Bij een leaseconstructie kan altijd nog worden besloten om de looptijd te verlengen, waardoor de kans bestaat dat de geleden koersverliezen alsnog worden goedgemaakt, aldus Van der Vlis en Troost. Daarmee wordt een door de bank veroorzaakte restschuld in ieder geval vermeden. Bij aandelenlease bepaalt de klant zelf het moment waarop een eventueel verlies wordt genomen. Verlenging van de looptijd is dan ook één van de "elegante oplossingen" die Bank Labouchere teleurgestelde Legio Leasers biedt.

Allerminst een tegemoetkoming, zo blijkt uit de productbrochures van onder meer de WinstVerDriedubbelaar. "Mochten uw aandelen aan het eind van de looptijd minder waard zijn, dan hoeft u niet met verlies te stoppen", belooft Legio Lease beleggers ook daar al. "U krijgt van ons de garantie dat u de overeenkomst in dat geval kunt verlengen in afwachting van betere tijden." En over de kosten daarvan in de brochure nog geen woord.

Met leaseplannen betalen beleggers te veel voor gemak, stelt de STE óók, en "je kunt het beter zelf doen". "Als je het vak kent, dan ben ik het met dat laatste wel eens", stelt Van der Vlis. Maar veel mensen kennen het vak níet en het is niet alleen gemak dat geboden wordt. Met de kosten valt het volgens Van der Vlis en Troost ondertussen wel mee. Een effectenrekening of beleggen via huisfondsen van banken is net zo min gratis.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.