De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Regels moeten kwaliteit nieuwbouw verhogen
'Woningprijzen stijgen in
toekomst minder hard'

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

DEN HAAG - "De prijzen van woningen zullen in de toekomst minder hard stijgen. De prijs/kwaliteit-verhouding wordt er ook beter op", denkt voorzitter C. de Reus van Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (Neprom). Het grondbeleid en grondprijsbeleid van gemeenten verandert met ingang van volgend jaar. Dit om de kwaliteit van nieuwbouwwoningen te verhogen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Neprom, staatssecretaris Remkes (VROM) en de NVB tekenden daarom gisteren een convenant.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
De aanpassingen of veranderingen aan nieuwbouwwoningen moeten buiten de nieuwbouwprijs gehouden worden.
De selectieprocedures bij de uitgifte van grond staan hoog op de lijst van gewenste veranderingen. Om de kwaliteit van de woningbouw te stimuleren moet er volgens de partijen meer concurrentie van projectontwikkelaars komen bij de afname van gemeentelijke grond. Een andere manier om de kwaliteit van de woningbouw te waarborgen, is het laten vallen van de zogenaamde grondquote. Dit systeem waarbij een vast percentage van de nieuwbouwprijs van een huis de grondprijs bepaalt, wordt door veel gemeenten gehanteerd. Het percentage, een aantal jaar geleden 25%, ligt nu rond de 50%. Deze manier om tot een grondprijs te komen kan voor gemeente en/of projectontwikkelaar nadelig uitwerken. Het is mogelijk dat er zich tijdens het bouwen van een lang lopend project grote veranderingen in bouwkosten voordoen, of er veranderingen optreden in de woningmarkt. Hierdoor zou het vasthouden aan de grondquote tot verliezen voor gemeente en/of ontwikkelaar kunnen leiden. Bij projecten die korter dan twee jaar lopen kan de quote eventueel gehanteerd blijven, aangezien de kans op onvoorziene ontwikkelingen dan kleiner is. Mochten er zich na de afsluiting van de overeenkomst tussen gemeente en ontwikkelaar toch onverwachte ontwikkelingen voordoen, dan wordt de grondprijs herberekend. Ook dit kwamen de partijen gisteren overeen, na ruim twee jaar van onderhandelingen.

Daarnaast heeft het grondquotesysteem ook nog eens gevolgen voor de kwaliteit van de woningen. Kopers zouden minder snel geneigd zijn aanpassingen aan hun in aanbouw zijnde woning te laten doen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een dakkapel. De kosten van deze aanpassing worden bij de nieuwbouwprijs opgeteld. Hierdoor wordt de grondquote ook over de aanpassing geheven, waardoor deze een stuk duurder uitvalt. Veel kopers van een nieuwbouwhuis laten de aanpassingen daardoor doen ná de oplevering van de woning. Gisteren kwamen de partijen dan ook overeen aanpassingen of veranderingen buiten de nieuwbouwprijs te houden.

De partijen willen dat er in plaats van de grondquote straks gebruik gemaakt wordt van een residuele waardeberekening. Hierbij wordt de grondprijs bepaald door de nieuwbouwprijs waarop alle kosten van de bouw van het huis in mindering zijn gebracht. Op die manier wordt de echte waarde van de grond de grondprijs. De verwachting van de partijen is dat dit tot een meer marktconforme situatie zal leiden. Huizen zullen volgens De Reus echter niet goedkoper worden, vraag en aanbod bepalen immers de prijs. Wel verwacht hij dat op lange termijn de huizenprijzen minder snel stijgen.

Ook hebben de partijen toegezegd nog bij elkaar te komen voor een vervolgakkoord. Hierin moeten afspraken worden gemaakt over particulier opdrachtgeverschap, cascobouw en intensief ruimtegebruik bij kantoren- en bedrijfsterreinen.

Het convenant is niet bindend voor individuele gemeenten die met het nieuwe systeem meer invloed hebben op de te bouwen woningen. De partijen maken zich geen zorgen om de medewerking van de gemeenten. "Kwaliteit is belangrijk. Als de gemeente meer eisen wil stellen aan een project, dan zullen ze zelf voor de kosten op moeten draaien. Herstructureren kost echter ook een hoop geld", meent H. Lenferink van VNG en tevens wethouder in Arnhem.

Staatssecretaris Remkes houdt echter een stok achter de deur. Hij zal de komende twee jaar de gemeenten haarscherp in de gaten houden. Als na die tijd bij de evaluatie blijkt dat het convenant niet goed is nageleefd door de gemeenten, dan wil hij dit met wetgeving afdwingen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.