De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  WALL STREET ZORGT VOOR REDDING OP UITGESTORVEN DAMRAK
Koninklijke Olie
onder vuur

   
 

AMSTERDAM - Een sprintje aan het eind van de handelsdag bracht de Amsterdamse aandelenbeurs gisteren een magere winst, na eerdere verliezen. Koninklijke Olie was één van de belangrijkste dalers. Aanleiding voor herstel was de plotselinge opleving op Wall Street waar optimisme over de ontwikkeling van de economie de indexen deed opveren. De AEX sloot bij een bescheiden omzet een halve punt hoger, ofwel 0,1% op 489,51. De Midkap moest bijna een procent inleveren, eindigend op 457,13 punten.

Van een traditionele eindejaarsrally is in de verste verte nog geen sprake op het Damrak. "De handel bereidt zich voor op de kerstdagen. Institutionele beleggers zoals pensioenfondsen zijn deze week officieel nog in de lucht, maar het lijkt er sterk op dat de deuren er nu al gesloten zijn. Bovendien was er weinig nieuws om op te handelen", aldus een beursman. De meeste beursbedrijven werken komende week met slechts een fractie van hun normale bezetting.

De AEX kwam gisteren bijna 0,5% lager uit de startblokken, maar noteerde na een uur handel 0,33% hoger. Vervolgens zakte de graadmeter weer ruim 1% weg om in het laatste halfuur van de handel weer op te krabbelen toen op Wall Street van herstel sprake was. De beurs in New York klom vanwege optimisme over economisch herstel in de komende zes maanden. Amerika opende aanvankelijk in de min door het tegenvallende bedrijvennieuws dat techfondsen Motorola en Micron Technology bekend maakten.

Ondanks dit vervelende technieuws uit de VS wist Philips zich in Amsterdam staande te houden. Topman Kleisterlee maakte dinsdag bekend dat de Amerikaanse divisie consumentenelektronica binnen 18 maanden winstgevend dient te zijn, anders gaat de stekker er definitief uit. Het aandeel wordt voor deze harde woorden geprezen, aangezien deze activiteiten verliesgevend zijn. Effectenbank Stroeve noemt sluiting van de divisie daarentegen niet het meest realistische scenario, aangezien dat negatieve gevolgen zal hebben voor de chip- en componenten-divisies van het concern. Philips sloot 0,50 hoger op 32,80.

Unilever meldde gisteren over 2001 een omzetgroei van ongeveer 4% te verwachten. Voor de belangrijkste merken, zoals Knorrsoep en Magnumijs, is een omzetgroei van ongeveer 5% voorzien. Vorig jaar was dat nog 3,8%.

Een deel van de omzetgroei van het zeep- en voedingsmiddelenconcern kwam tot stand door prijsacties. Volgens topman Howard Green van Unilever zijn de handelsomstandigheden in de tweede helft van het jaar, na de terroristische aanslagen in de VS, zeker "uitdagender" geweest dan voorzien. "Maar onze zaken vertonen natuurlijke veerkracht", meldde Green in een telefonische toelichting voor analisten. Unilever verwacht dat de winstgroei over 2001 net boven de 10% uitkomt, zoals voorzien. De beurs keek niet op van de uitspraken van Unilever. Het aandeel sloot slechts 0,40 hoger op 62,90.

Dat de AEX het in eerste instantie moeilijk had, kwam vooral door zwaargewichten als ING en Koninklijke Olie. De 'Olies' moesten ruim 1% terug naar 52,50. Aanleiding is de beschuldiging van prijsafspraken met pomphouders, waardoor de benzineprijs al jarenlang te hoog is. Volgens handelaren is de koersdaling niet logisch. "Nederland is niet echt belangrijk voor Shell", aldus één van hen. "In percentage van de winst doet Nederland niet echt ter zake."

ING had last van de winstwaarschuwing die concurrent AXA dinsdag wereldkundig maakte. ING moest bijna 1% inleveren op 27,24. "Die koersdaling lijkt me niet gepast", meent een handelaar. "Ik denk dat de winstwaarschuwing van AXA meer zegt over de Franse verzekeraar dan over de branche. Vreemd is daarom dat AXA zelf alweer opklimt, terwijl andere financials nog altijd dalen"

KPNQwest maakte gisteren een mega-order voor het Britse Ukerna bekend. Het betreft een IP Transit-dienst voor een Brits educatie- en research-netwerk. Volgens het netwerkbedrijf zijn met de opdracht 'meerdere miljoenen ponden' gemoeid. KPNQwest sloot 0,14 hoger op 8,18.

Chipmachinefabrikant ASML zag eerdere winst verdampen. ASML, dat onder druk van de Amerikaanse overheid het defensiebedrijf Tinsley Laboratories voor een onbekend bedrag verkocht, moest 3,7% terug tot 20,05. Tinsley maakte deel uit van de Silicon Valley Group, dat eerder dit jaar door ASML werd ingelijfd.

Bart Mos




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.