De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ASML verkoopt Tinsley
Laboratories

Van een onzer verslaggevers

   
 

VELDHOVEN - Chipmachinefabrikant ASM Lithography heeft Tinsley Laboratories verkocht aan het Amerikaanse SSG Precision Optronics uit de staat Massachusetts. Daarmee is ASML een afspraak nagekomen met de Amerikaanse autoriteiten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Doug Dunn ... sterkere positie ... (Foto: ANP)
Die eisten eerder dit jaar dat ASML Tinsley, dat lenzen levert voor toepassing in spionagesatellieten, zou verkopen. ASML kreeg dit bedrijf in mei van dit jaar in handen door overname van het moederbedrijf Silicon Valley Group.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie was bang dat de technologische kennis van Tinsley via ASML in verkeerde handen zou komen en stelde als voorwaarde voor overname dat ASML meteen op zoek zou gaan naar een koper van Tinsley.

Hoeveel ASML voor het bedrijf van SSG Precision Optronics heeft ontvangen is niet bekendgemaakt.

Volgens Doug Dunn, ASML's president en ceo, heeft ASML door overname van SVG zijn positie als producent van apparatuur voor de fabricage van chips aanzienlijk verbeterd, met name op het gebied van de lithografie. SSG op zijn beurt wordt door de overname van de activiteiten van Tinsley een belangrijke speler in de markt voor defensiegerelateerde optische systemen en ruimtevaartprogramma's.

Met de overname van SVG bemoeide zich eerder dit jaar zelfs de Nederlandse regering. Minister Van Aartsen (Defensie) nam daarbij contact op met zijn collega Wolfowitz, de Amerikaanse onderminister. Deze kende hij nog uit de periode van de vorige Amerikaanse regering. Na ongeveer vijf maanden van gesteggel met Amerikaanse autoriteiten over de aankoop van SVG werd uiteindelijk in mei een akkoord bereikt.

Al in oktober vorig jaar kwam ASML met de mededeling dat zij branchegenoot SVG wilde overnemen. Dat stuitte direct op fel verzet uit het Amerikaanse Congres. Verzet dat gevoed werd door militaire deskundigen die stelden dat door de overname via ASML kennis zou uitlekken, wat de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar zou brengen.

Een heikel punt waren ook eerdere leveranties door ASML aan China. Maar volgens Doug Dunn ging het daarbij alleen om verouderde apparaten. Dunn wist de autoriteiten er van te overtuigen dat die leveranties geheel volgens de regels waren. De uiteindelijke toestemming voor de overname kwam van de commissie voor buitenlandse investeringen (Committee on Foreign Investment in the United States, CFIUS).

Tinsley boekte vorig jaar een omzet van $17 miljoen. Dat was slechts 2% van de totale omzet van de Silicon Valley Groep. Voor dit jaar rekent het bedrijf op een omzet van $12 miljoen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.